Gala koncert znanih opernih del

Avtor: STA

SNG Opera balet Ljubljana v soboto in nedeljo pripravlja Gala koncert operni zbori in arije. Koncert, za katerega so upali, da bo odprl novo operno hišo, bo gostila Gallusova dvorana Cankarjevega doma, otvoritveno slovesnost pa v operni hiši napovedujejo v maju 2011. Koncert bo potekal pod taktirko treh dirigentov, v zboru bo nastopilo 60 pevcev.


Izbor najbolj znanih opernih del bo nosilec glasbenega dogajanja koncerta, je na današnji novinarski konferenci dejala vodja zbora Željka Ulčnik Remic. Na sporedu bodo dela opernih mojstrov, kot so Bedrich Smetana, Charles Gounod, Jules Masenet, Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Umberto Giordano, Giacomo Puccini in Anton Foerster. Koncertoma klasičnih opernih del bo mogoče prisluhniti v soboto, 27. novembra, ob 19.30 ter dan pozneje ob 17. uri.

Zbor, ki bo okrepljen, bo sestavljajo 60 pevcev, od tega 12 solistov: Martina Zadro, Elena Dobravec, Mirjam Kalin, Marko Kobal, Jože Vidic, Branko Robinšak, Dejan Vrbančič, Saša Čano, Dunja Spruk, Andrej Debevec, Matej Vovk in Zoran Potočan.

Koncert bodo vodili kar trije dirigenti: Igor Švara, Marko Gašperšič in Loris Voltolini, je še povedala zborovodkinja. Ravnatelj SNG Opera balet Ljubljana Mitja Bervar je poudaril, da koncert prinaša pester in zanimiv izbor del, ki pa je zelo zahteven.

Napovedal je še decembrski program SNG Opera balet Ljubljana, ki ga bodo izvedli v marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča v Ljubljani. Program bo pester in prazničen, je obljubil Bervar. Ponudil bo balet Romeo in Julija Sergeja Prokofijeva, balet za otroke Kdo je najmočnejši na svetu Bohuslava Martinuja, baletni večer na glasbo Franka Sinatre Pod zvezdami, opereto Vesela vdova Franza Leharja, mladinsko opero Pastir in balet Petra Iljiča Čajkovskega Hrestač - Božična zgodba.

V začetku prihodnjega leta v koprodukciji s Cankarjevim domom pripravljajo lirično pravljico v treh dejanjih Antonina Dvoržaka Rusalka, ki bo premierno na ogled 27. januarja. V četrtek, 12. januarja, pa bo ljubljanska premiera baleta Ludwiga Minkusa Bajadera, ki je nastal v koprodukciji z Opero in baletom SNG Maribor.

Bervar je še dejal, da se vsi zaposleni v ljubljanski opernobaletni hiši veselijo svojih novih prostorov. Z ministrstva za kulturo so pridobili informacije, da bo obnova dolgo pričakovane operne hiše končana aprila ali maja prihodnje leto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gala-koncert-znanih-opernih-del