Blaznost igre - intimna rokenrol predstava Nebojše Pop-Tasića

Avtor: STA

Dramaturg, glasbenik in dramatik Nebojša Pop-Tasić je svoj novi avtorski projekt Blaznost igre označil za rokenrol opereto, osnova za tekst so bile beležke, v katere je zadnjih dvajset let zapisoval svoje nočne more. Nastala je intimna predstava, ki se ukvarja z raziskavo prostora igre. Premiera bo 30. novembra ob 20. uri v Mini teatru.


Izhodišče za predstavo je Pop-Tasić, v tem primeru avtor besedila, glasbe, režiser in nastopajoči, našel v kratkem tekstu Igra Gertrude Stein, ki tematizira vsakdanjo banalnost, ter knjigi Moj pogled na svet šahista in znanstvenika Milana Vidmarja. Predstavo je na današnji novinarski predstavitvi označil kot pogovor s samim seboj, ki je vedno najtežji in tudi šokanten, če se opravi na iskren in globok način.

Pri predstavi ga je vodilo spoznanje, da je meja med sanjami in resničnostjo nejasno zabrisana in da se, v našem civilizacijskem razvoju, vsak pojem lahko spremeni v svoje nasprotje: svoboda postane prisila, ljubezen sovraštvo, razum norost, vse skupaj pa veže igra kot nekakšna prisilna nevroza. Pojma igra in blaznost sta, tako avtor, tudi posledica naše vsakdanjosti, saj smo vsak dan prisiljeni igrati svoje vloge in se truditi, da bi ta igra dobila nek rezultat.

Svet, ki ga uprizarja Nebojša Pop-Tasić, je zelo oseben, zelo intimen, toda v njem se skriva paradoksalen pogled, saj je vse neprestano v svojih nasprotjih, kot da bi zamenjal točko gledišča. Ta pogled nas neprestano postavlja pred neke zidove, v slepe ulice, je prepričan dramaturg predstave Jernej Lorenci. Kakorkoli se skuša boriti zoper igro, se tudi sam v tem labirintu znajde na točki, kjer mora zavreči besede, je dejal Lorenci. Ta obrat je po njegovem mnenju ključen, to je "rojstvo glasbe iz tragedije besede".

Predstava, ki ima besedilo v slovenščini in srbščini, je iz dveh delov: na točki, kjer se konča tekst, sledi glasba, primerna punk generaciji, ki ji Pop-Tasić pripada. Poleg njega jo izvajajo Damir Avdić in pevski zbor, v katerem so Boris Ostan, Jette Verjup Ostan, Gregor Gruden in drugi. Kot scenografija služi video, ki ga je podpisal Matjaž Ivanišin, kostumografinja je bila Katja Komljanec Koritnik. Predstava je nastala v produkciji zavoda Zofka in Mini teatra.

BLAZNOST IGRE (avtorski projekt Nebojše Pop-Tasića)
(rokenrol opereta)

29. november ob 20h:   Predpremiera
30. november ob 20h:   Premiera
1. december ob 20h:     Prva ponovitev
(vse v dvorani Mini teatra na Križevniški 1 v Ljubljani)

Besedilo, glasba, režija, igra in kitara: Nebojša Pop-Tasić
Bas kitara: Damir Avdić
Video: Matjaž Ivanišin
Dramaturgija: Jernej Lorenci
Pevski zbor: Boris Ostan, Jette Ostan Vejrup, Gregor Gruden, Jera Ivanc, Ana Duša,
Kaja Valenti in drugi.
Kostumografija: Katja Komljanec Koritnik
Pomoč pri pisanju besedila: Karin Komljanec

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/blaznost-igre-intimna-rokenrol-predstava-neboj%C5%A1e-pop-tasi%C4%87a