Kinematografi, gledališča, opere v Italiji - "zaprto"

Avtor: STA

Iz protesta proti varčevanju Berlusconijeve vlade pri državnem denarju za kulturo bodo danes v celotni Italiji zaprti kinematografi in gledališča, zaustavili bodo snemanja, igralcev ne bo niti na TV zaslonih, napoveduje italijanska tiskovna agencija Ansa. Po zavzetju rdeče preproge na nedavnem rimskem filmskem festivalu danes še splošna stavka.


Stavka več kot 250.000 zaposlenih v kulturi in filmski proizvodnji. "Trideset odstotkov zaposlenih v italijanski filmski panogi bo moralo zaradi varčevanja zamenjati službo. Program varčevanja Berlusconijeve vlade deželi, ki živi od kulture in turizma, jemlje življenjsko pomemben denar," je povedal tiskovni predstavnik združenja režiserjev Centoautori, ki proti zmanjševanju denarja za film protestira že več mesecev.

Proračun za leto 2011 za področje kulture, popularno "FUS" (Fondo Unico per lo Spettacolo) bo znižan za dve petini oziroma na rekordno nizko vsoto 288 milijonov evrov. Za področje kulture to pomeni ukinitev na tisoče delovnih mest, strahove umetnikov.

Protestu se bo pridružil slavni maestro Zubin Mehta, ki bo v Genovi dirigiral na koncertu v podporo finančno ogroženi operni hiši "Carlo Felice". Tudi ravnatelj Scale Stephane Lissner bo danes v nagovoru na gospodarski zbornici v Milanu posvaril pred rezi v proračunu za kulturo.

Umetniki, igralci in režiserji med drugim zahtevajo ponovno vpeljavo davčnih ugodnosti za film, ki jih je Berlusconijeva vlada odpravila. Zasebna podjetja, ki financirajo filme, so do leta 2008 uživala davčne ugodnosti. Tu je še en ukrep, ki so ga uvedli pred leti, Berlusconi pa ga je odpravil - televizije, ki so del dobička vlagale v proizvodnjo filmov, so bile deležne davčnih olajšav v višini 40 odstotkov.

Protest organizira združenje Centoautori, ki se dolga leta bojuje za večjo finančno podporo filmu. Gibanju so se priključili številni režiserji in scenaristi, med njimi sam Bernardo Bertolucci. "Naš film si mora zaupanje gledalcev povrniti z višjo kvaliteto. To pa je moč doseči le z več denarja," je prepričan Valerio Jalongo, ustanovitelj združenja Centoautori.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kinematografi-gledali%C5%A1%C4%8Da-opere-v-italiji-zaprto