S predstavo pozvali k ohranitvi biotske raznovrstnosti

Avtor: STA

Ulično gledališče Ana Monro je v soboto v ljubljanskem Koloseju z desetminutno predstavo opozorilo na izumiranje rastlinskih in živalskih vrst. Predstava sodi v sklop vseevropske kampanje osveščanja o biotski raznovrstnosti pod sloganom Biotska raznovrstnost - vsi smo v istem čolnu.


 

V predstavi skupina policistov preiskuje umore čebele, veverice, tune in hrasta. "Danes je to vrabec, jutri smo lahko mi," ob koncu preiskave pove vodja policije. Na ta način opozori, da je izumiranje rastlinskih in živalskih vrst zaradi človeka hud zločin, ki ga je nemudoma treba ustaviti, da bomo ohranili biotsko raznovrstnost.

Generalna skupščina Združenih narodov je letošnje leto določila za mednarodno leto biotske raznovrstnosti. Različne študije kažejo, da se biotska raznovrstnost kljub globalnim prizadevanjem zmanjšuje osupljivo hitro. Na to opozarja kampanja EU, ki obsega izobraževalne vsebine o prednostih biotske raznovrstnosti, predvsem pa poudarja pojem ekosistemskih storitev in nevarnosti njihove izgube. Po podatkih ZN se je število živalskih vrst od leta 1930 zmanjšalo za tretjino.

Slovenija sicer z okoli 22.000 evidentiranimi rastlinskimi in živalskimi vrstami sodi med države z najvišjo biotsko raznovrstnostjo v EU.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-predstavo-pozvali-k-ohranitvi-biotske-raznovrstnosti