Slovenski sodobni ples v Rusiji

Avtor: Center kulture Španski borci

Prvič doslej je na visokem državniškem obisku v tujini slovensko umetnost predstavljal sodobni ples. Ob nedavnem uradnem obisku predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka v Ruski federaciji je slovensko umetnost namreč predstavljala skupina EnKnapGroup.


Iztok Kovač, ustanovitelj EnKnapGroup (na levi), in člani ansambla, s predsednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom / foto arhiv Centra kulture Španski borci

V sredo, 17. novembra, drugi dan obiska, ko se je predsednik Türk v Moskvi srečal s predsednikom Ruske federacije dr. Dmitrijem Medvedjevem in predsednikom vlade Ruske federacije Vladimirjem Putinom, je ansabel EnKnapGroup ob 20. uri na povabilo veleposlanice Republike Slovenije v Moskvi, Ade Filip-Slivnik, v okviru spremljevalnega programa predstavil tri koreografije iz projekta z naslovom 10 MIN, in sicer avtorjev Iztoka Kovača, Edvarda Cluga in Olge Pona.

Na sredin sprejem v gledališču Modern je bil vabljen kompletni diplomatski zbor v Moskvi in predstavniki  državnih organov ruske federacije. Sprejema so se poleg slovenske delegacije tako udeležili vojaški atašeji Evropske unije, ZDA, Indije, Kitajske, Japonske in drugih držav ter številni veleposlaniki, akreditirani v Rusiji. Po predstavi je sledil neformalni sprejem, na katerem so bile po podane zelo ugodne ocene nastopa skupine EnKnapGroup. Med uradnim obiskom so predsednika države spremljali tudi minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, minister za finance dr. Franc Križanič, ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič in minister za zdravje Dorijan Marušič ter gospodarska delegacija, v kateri sodeluje 110 gospodarstvenikov iz 90 najmočnejših slovenskih podjetij.

Projekt 10 MIN, s katero je skupina EnKnapGroup predstavljala slovensko umetnost v Ruski federaciji, je koreografski omnibus, ki ga je idejno zasnoval Iztok Kovač. Projekt v produkciji Zavoda EN-KNAP s šestimi mednarodnimi partnerji združuje enajst uveljavljenih avtorjev mreže sodobnih uprizoritvenih praks iz sedmih držav. Vsak od njih se v svoji koreografski vinjeti na svoj način spopade s konceptom časa v natančno odmerjenem 10-minutnem delu.

Premiera prvega dela projekta, 10 min vzhodno, v katerega spadata Kovačev in Clugov koreografski del, je bila novembra lani, 23. novembra ob 20. uri pa bo v Centru kulture Španski borci sledila premiera predstave 10 min južno, koreografskega omnibusa petih mednarodnih avtorjev Dalija Aćin (Srbija), Ivica Buljan (Hrvaška/Slovenija), Jordi Casanovas (Španija), David Zambrano (Venezuela/Nizozemska) in tudi prve dame ruskega sodobnega plesa Olge Pona (Rusija), katere koreografski del Točke in ločnice je bil predstavljen v Moskvi.

Stalna plesna skupina EnKnapGroup je edini profesionalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji z repertoarjem 20 uveljavljenih slovenskih in tujih avtorjev. Plesalci EnKnapGroup so: Evin Hadžialjević in Ana Štefanec (Slovenija), Gyula Cserepes in Tamás Tuza (Madžarska), Luke Dunne (Velika Britanija) in Lada Petrovski (Hrvaška).

Plesno skupino, ki ima domicil v Centru kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah, je leta 2007 ustanovil mednarodno uveljavljeni in priznani ustvarjalec Iztok Kovač. Gre za odločilni korak v razvoju slovenskega sodobnega plesa, saj se je zgodilo prvič, da je ansambel sodobnega plesa pri nas dobil stalne vadbene, uprizoritvene prostore in ostalo infrastrukturo, ki jo imajo primerljive skupine po svetu, ob nedavnim obisku predsednika Republike Slovenije v Ruski federaciji pa je sodobni ples prvič predstavljal slovensko umetnost na državniškem obisku na tako visoki ravni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenski-sodobni-ples-v-rusiji