Vseslovenski festival monodrame

Avtor: STA

Mestno gledališče Ptuj ponovno pripravlja vseslovenski festival monodrame, ki bo zajel najboljše monodramske predstave zadnjih dveh sezon. Edini takšen festival v Sloveniji bo potekal od 25. novembra do 5. decembra, ko bodo podelili nagrado za najboljšo monodramsko uprizoritev, ki po novem nosi ime igralca Zlatka Šugmana.


 

Za takšno poimenovanje so se odločili na predlog Društva prijateljev Ptuja in na podlagi dejstva, da je bil Zlatko Šugman po rodu iz okolice Ptuja in je svojo igralsko pot pričel na deskah ptujskega gledališča. "Prav je, da ima nagrada nek obraz. Glede na to, da je gospod Šugman resnično bil slovenska gledališka veličina, se mi zdi prav, da nagrada nosi njegovo ime," je v pogovoru povedal direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič.

Po njegovih besedah je zanimanje za festival veliko, saj se je nanj prijavilo tudi deset predstav iz tujine. "Po tovrstnih festivalih je očitno velika potreba," je dejal. "Stik med igralcem in gledalcem se pri monodramah razvije na najbolj pristen način. Tudi produkcija je v slovenskem prostoru kar bogata in široka, tako da ima ta festival prav gotovo svoje mesto," je še povedal Srpčič.

Na ogled bo šest tekmovalnih predstav. Te je izmed okoli 30, ki so nastale v zadnjih dveh letih, izbral selektor Alen Jelen. Med njimi so predstave Skok iz kože z Gabram Trseglavom, Sokratov zagovor z Alešem Valičem, Noč čisto na robu gozdov z Robertom Waltlom, Rob sveta - konec igre z Jako Lahom, Sahib - impresije iz depresije z Branetom Završanom in Pika, kje je tvoja nogavica z Minco Lorenci.

V spremljevalnem programu si bo moč ogledati še najnovejšo monodramo Mestnega gledališča Ptuj Gajaš, arestant z Vladom Novakom, organizirali pa bodo tudi okroglo mizo o monodramskem gledališču.

Nagrado za najboljšo monodramo je na zadnjem, 7. festivalu Monodrama Ptuj 2008, prejel igralec Valter Dragan za predstavo Zorana Hočevarja Za znoret.

Festival, ki je prej potekal vsako leto, je po novem bienalne narave, saj ga bodo prirejali izmenjaje s festivalom komornega gledališča SKUP. "Naša ambicija je, da bi ta festival internacionalizirali, podobno kot SKUP," pravi Srpčič. "Mislim, da bo že naslednja, deveta reinkarnacija festivala vsaj regionalna, če že ne vseevropska," je dodal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vseslovenski-festival-monodrame