Zalet za nadaljnje gledališke podvige

Avtor: Kaja Cencelj, Sigledal

DECEMBRSKI FOKUS - NAGRAJENCI 2010: Barbara Cerar je kot stalna članica igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana ustvarila že vrsto povsem različnih likov v raznovrstnih žanrih in postavljenih v različna časovna obdobja, vselej pa so bili kompleksno izdelani in natančno izraženi. S svojo prepričljivo igro in vsestranskim igralskim izrazjem v širokem razponu med govorom, gesto in gibom je prepričala tudi podeljevalce letošnje nagrade Prešernovega sklada.


Milena Marković: Barčica za punčke / na fotografiji Barbara Cerar / foto Peter Uhan (SNG Drama Ljubljana)

Igralka je za svoje delo prejela številne nagrade, kot so zlata paličica (za vlogo Palčka v predstavi Palček, SSG Trst), nagrado ZDUS (2000), naziv žlahtna komedijantka za vlogo Helene v Florentinskem slamniku (SLG Celje), Borštnikovo nagrado za vlogo Marie v Brucknerjevi Bolezni mladosti (SNG Drama Ljubljana) ter nagrado Prešernovega sklada za vlogo Gillian v Prerekanjih Juliana Barnesa, Lucinde v Življenju podeželskih plejbojev po drugi svetovni vojni Dušana Jovanovića, Kasandre v Ajshilovi Oresteji in za vloge v Barčici za punčke Milene Marković (SNG Drama Ljubljana).

Letos ste bili z nagrado Prešernovega sklada nagrajeni za svoje vloge v zadnjih dveh letih. Kaj vam osebno pomeni ta pomembna nagrada?


Prešernova nagrada je najprej velika čast, saj pomeni, da je bilo tvoje delo opaženo s strani strokovnjakov in da je ustvarjalna pot, po kateri hodiš, prava. Hkrati je velika vzpodbuda in ti da velik zalet za nadaljnje gledališke podvige.

Ali je tudi finančno darilo (Prešernova nagrada znaša 21.000 evrov, nagrada Prešernovega sklada pa 7.000 evrov, op. a.), ki umetnika spodbudi k nadaljnjemu ustvarjanju?

Finančno darilo je tudi dobrodošlo, vendar mislim, da umetnike k nadaljnjemu ustvarjanju spodbuja predvsem nek notranji ogenj, ustvarjalni nemir, ki ni povezan s financami. V kolikor njihovo pomanjkanje ne ovira njihove eksistence, seveda.

Ali bi morda katero od nagrajenih vlog izpostavili in zakaj?

Od vseh teh vlog bi izpostavila Barčico za punčke Milene Marković v režiji Aleksandra Popovskega, saj mislim, da pomeni prelomnico v moji karieri in da sem s to vlogo v ustvarjalnem smislu prišla najdlje.

Za to vlogo, pravzaprav vloge (Mala sestra, Alica, Sneguljčica, Zlatolaska, Palčica, Princeska, Ženska, Čarovnica) ste na 55. gledališkem festivalu Sterijino pozorje prejeli tudi Sterijevo nagrado za najboljšo igralsko kreacijo. Kakšni so občutki, ko vas nagradijo na tujih odrih?

Nagrada na Sterijinem pozorju me je zelo presenetila, saj pravzaprav nisem vedela, da smo v konkurenci za nagrade. Mislila sem, da sodelujemo v preglednem programu. To, da smo v tekmovalnem programu, sem izvedela šele po odigrani predstavi. Potem pa so me srbski novinarji dejansko že pred razglasitvijo nagrad proglasili za eno glavnih favoritk za dobitnico nagrade. Občutki so bili seveda čudoviti, saj je to moja prva mednarodna nagrada.

Kako so se na nagrado odzvali vaši kolegi, slovenski mediji, Ministrstvo za kulturo, strokovna javnost, publika, itn.?

Kolegi so se odzvali z navdušenjem, slovenski mediji so tudi objavili novico, saj smo poleg moje nagrade za igro prejeli še kup drugih nagrad: za najboljšo predstavo v celoti, nagrado okrogle mize kritikov 55. Sterijinega pozorja za najboljšo predstavo in tudi skupina Foltin je dobila nagrado za izvirno gledališko glasbo.

Povezavi:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zalet-za-nadaljnje-gledaliske-podvige