Posebno obdobje ...

Avtor: Anita Volčanjšek, SiGledal

Podiplomska študija Kostumografije in Scenografije je prinesla bolonjska reforma, z njima pa so na AGRFT prišli tudi novi obrazi z že dokončanim dodiplomskim študijem. Tri študentke Kostumografije in scenografinjo smo povprašali o njihovem delu na Akademiji, o viziji za prihodnost in kratki refleksiji vsega (do sedaj) doživetega.


Študij kostumografije na AGRFT mi je v veliko veselje. Po srednji oblikovni šoli se zaradi različnih razlogov nisem vpisala na Akademijo za likovno umetnost, čeprav sem si želela nadaljevati študij, povezan z umetnostjo. Po diplomi na Turistiki sem izvedela, da se lahko vpišem na podiplomski študij kostumografije, in to me je zelo razveselilo. Študij je izpolnil moja pričakovanja. Mislim, da tega znanja ne moreš pridobiti le z branjem knjig. To je zelo praktično delo, ki zahteva veliko improvizacije, praktičnosti in domišljije.

Že v prvem letniku smo skupaj s sošolkami sodelovale kot kostumografinje pri šolski predstavi Življenje je sen in taka izkušnja je najbolj pomembna. Kot kostumograf se moraš prilagajati željam režiserja, scenografa in igralca. Zame je kostumografija sinteza med literaturo in likovno umetnostjo. To ni le klasičen študij, široko moraš biti razgledan, slediti moraš času, trendom v gledališču, filmu in modi, poznati moraš zgodovino, da postaviš določeno predstavo v pravi čas. Vso kreativno energijo mislim posvetiti širjenju intelektualnega in likovnega diapazona. Vesela sem, da sem del tega sveta in da sem našla samo sebe.

(Anja Ukovič, dipl. org. turizma, podiplomska študentka Kostumografije)

 

Zame je bila odločitev za študij kostumografije naravna. Od vedno sem nekako čutila, da bi to rada počela, ko bom »velika«. Na Akademiji sem našla prijatelje, sošolce, sodelavce in mentorje, ki so mi in mi pomagajo čim bolje izkoristiti mojo domišljijo in znanje. To je eno posebno obdobje, ki mi bo za vedno ostalo v spominu.

(Branka Pavlič, dipl. soc., podiplomska študentka Kostumografije)

 

Študij na AGRFT je zelo specifičen in drugačen od večine študijev. Branje študijske literature, predavanja in vaje, raziskave, predstave, učenje niso del študijskih obveznosti, ampak so del naših življenj. Podiplomski študij kostumografije razgrinja neskončne možnosti kreativnega dela na idejni in izvedbeni ravni, hkrati pa študente navaja na poklic, ki jih čaka po študiju.

(Nina Šulin, profesorica likovne umetnosti, podiplomska študentka Kostumografije)

 

Študij scenografije sem opravljala pod mentorstvom profesorice Mete Hočevar, ki mi je posredovala svoje znanje in me usmerila, kako na svoj način misliti gledališki prostor. Glede na to, da sem pred tem končala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, sem bila manj podkovana s tehničnim znanjem (tehnična risba, načrti, materiali ...), zato sem tovrstne informacije v času študija tudi najbolj pogrešala. Je pa res, da največ tega znanja pridobiš skozi prakso in pogovore s kolegi arhitekti. Manko našega študijskega sistema se mi zdi v tem, da ne omogoča študija scenografije in kostumografije na dodiplomski stopnji, zato upam, da se bo to z bolonjskim sistemom spremenilo.

(Vesna Blagotinšek, akademska slikarka, samostojna ustvarjalka v kulturi)

 

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/posebno-obdobje