Dnevi bralnih uprizoritev

Avtor: Anja Bunderla, SiGledal

Kulturno društvo Integrali predstavlja pilotski projekt, Dneve bralnih uprizoritev, ki bodo potekali 5. in 6. novembra 2010 v Kulturnici (Židovska steza 1). Bralno bo uprizorjenih šest izvirnih dramskih besedil slovenskih avtoric in avtorjev.


Dnevi bralnih uprizoritev

Kot je včeraj na novinarski konferenci povedala Zalka Grabnar Kogoj, gre za pilotski projekt, ki želi skozi bralno uprizoritev in intenziven pogovor o drami avtorjem ponuditi možnost nadgraditve njihovih dramskih del. Z Dnevi bralnih uprizoritev želijo dramskim piscem skozi bralno uprizoritev, ki jo bodo izpeljali profesionalni igralci in režiserji, omogočiti distanciran vpogled in posledično popravljanje besedil, preden jih pošljejo na natečaj za Grumovo nagrado, ki se konča konec tega meseca.

Danes in jutri bodo tako bralno uprizorjeni dramski teksti Simone Semenič, Tamare Matevc, Andreja Makuca, Jane Kolarič, Petra Rezmana in Zalke Grabnar Kogoj. Vstop je brezplačen.

KD Integrali je bilo pod okriljem predsednice Simone Semenič ustanovljeno leta 2006. Društvo deluje na področju gledaliških umetnosti, in sicer v smeri raziskovanja in preizkušanja umetniškoprodukcijske linije. Me drugim si prizadeva razbiti zastarelo percepcijo dramskega že pri samih piscih in dramskih besedilih, želi si izobraziti teoretični in kritiški kader, nadgraditi mednarodno mrežo, ponuditi rezidenčna bivanja tujim gledališkim ustvarjalcem ter spodbujati prevode slovenskih dramskih tekstov v tuje jezike. 

Glede založniške dejavnosti KD Integrali je spregovorila Ana Perne ter za november napovedala izdajo dramske pesnitve Ljubljana−Gospa Sveta avtorja PeteRessmana, ki bo izšla skupaj z Manifestom za novo dramo Blaža Lukana. Obe besedili sta bili prevedeni v angleščino ter sta zaradi specifike prevajanja opremljeni s spremno besedo prevajalke. Knjiga je ob 40. obletnici posvečena Gledališču Glej in na simbolni ravni predstavlja odcepitev PreGleja ter ustanovitev transformirane umetniške skupine preglej, ki sedaj deluje pod okriljem KD Integrali. Založniška dejavnost bo poskrbela za dve do tri knjižne izdaje letno, ki bodo same po sebi umetniški izdelek oblikovalke Petre Veber

Za marec 2011 društvo napoveduje že šesto izdajo festivala preglej na glas!, ki bo tokrat usmerjen v iskanje novih poti prezentacije teksta na odru. Prav tako nadaljujejo sodelovanje s Tednom slovenske drame v Kranju pri bralnem uprizarjanju dram, nominiranih za Grumovo nagrado. S prvim samostojnim avtorskim projektom Kladivo ali pinceta? se bo predstavila članica umetniške skupine preglej ter (skupaj s Simono Semenič) umetniška vodja KD Integrali Simona Hamer, ki je prav tako prisostvovala tiskovni konferenci.

Dnevi bralnih uprizoritev se bodo odvijali popolnoma brez sredstev oziroma honorarjev tako za igralce in režiserje kot tudi za organizatorje. Prostor (ter nekaj igralcev) so, po besedah Jere Ivanc, odstopili v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer so, skupaj z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, pomagali tudi pri tiskanju dramskih tekstov. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dnevi-bralnih-uprizoritev