Španski borci v novembru

Avtor: Center kulture Španski borci

Kot dogodek meseca novembra poudarjamo gostovanje edine stalne plesne skupine za sodobni ples v Srbiji, Bitef teatra (s predstavo Vonj cimeta, 9. 11.), in pa premiero EnKnapGroup, edinega stalnega plesnega ansambla za sodobni ples v Sloveniji, s predstavo 10 min južno (24. in 25. 11.).


Vonj cimeta, Bitef teater / foto Sonja Zugić

Predstava Vonj cimeta priznanega izraelskega ustvarjalnega tandema v sestavi Guy Weizman in Roni Haver je izjemna plesna izkušnja, ustvarjena po navdihu starozavezne Visoke pesmi, z glasbo estonskih skladateljev, ki se izvaja v živo na odru. Drugi dogodek meseca novembra je premiera plesne predstave 10 min južno z vrhunsko mednarodno koreografsko in ustvarjalno zasedbo: Dalija Aćin (Srbija), Ivica Buljan (Hrvaška), Jordi Casanovas (Španija), Olga Pona (Rusija) in David Zambrano (Venezuela-Nizozemska), ki se vsak v svoji natančno 10-minutni koreografski vinjeti ukvarjajo s konceptom časa.

Takoj v začetku meseca bo na ogled tudi premiera plesne predstave Ryuza Fukuhare Duhec med ljudmi (Zavod Federacija, 2. in 3. 11. ), konec meseca pa bo v Borcih potekal tridnevni Festival ŽIVA 2010, festival plesne ustvarjalnosti mladih (JSKD / JSKD OI Ljubljana, 25-27. 11.).

Zavod Sploh tudi v novembru pripravlja serijo glasbeno-plesnih improvizacij Neforma 6, redne glasbene delavnice Raziskava – refleksija pod vodstvom Tomaža Groma in pa naslednjega v seriji koncertov improvizirane glasbe, Raziskava – refleksija in maksimatika 5.

Novinar Esad Babačić bo ta mesec v ciklu pogovorov No pasaran gostil prvo slovensko profesionalno boksarko, komaj 18-letno Ravenčanko Tjašo Kolar (18. 11.), underground glasbenik in umetnik z Tuzle Damir Avdić pa bo v Borcih predstavljal svoj roman Enter džehenem, poulični in glasbeno antološki pogled na generacijo, ki je živela v povojnem obdobju brez vojne, a tudi brez miru (11. 11.).

Ta mesec pa bo v Borcih z razstavo in večurnim dogajanjem 20 let delovanja Društva prijateljev zmernega napredka obeležil tudi kantavtor Marko Brecelj (8. 11.).

Kot vsak mesec pa Društvo Diotima tudi v novembru ponuja tudi pester izbor rednih ustvarjalnih delavnic in igralnic za otroke (ekološke, likovne in glasbene delavnice), na katere je vstop prost.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/%C5%A1panski-borci-v-novembru