Slovensko mladinsko gledališče na 50. festivalu MESS v Sarajevu

Avtor: SMG

V nedeljo, 24. oktobra 2010, je predstava Slovenskega mladinskega gledališča Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića na festivalu Borštnikovo srečanje dobila nagrado za izjemno kolektivno stvaritev, saj je po mnenju žirije “avtorski kolektiv predstave kompleksno travmo Jugoslavije in njenega razpada zaobjel silovito, brez zadržkov in z jasnim namenom raziskovanja provokativnih perspektiv, vendar z občutljivostjo in zapletenostjo subjektivnih pogledov”.


Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! / foto Žiga Koritnik

Vendar pa se je na ta večer ekipa predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! že mudila na 50. festivalu MESS v Sarajevu, kjer so si gledalci to predstavo lahko ogledali v gledališču Kamerni teatar 55.

Sarajevsko občinstvo je bilo nad predstavo šokirano in navdušeno obenem. Včeraj je na tiskovni konferenci in na okrogli mizi o predstavi režiser Oliver Frljić povedal: “Sprejem te predstave se spreminja glede na okolje, predstava pa se tudi prilagaja okolju, kjer se igra. Nimam nobenih iluzij o nobenem okolju in mislim, da so vsa okolja latentno fašistoidna in je samo vprašanje časa, kdaj se bo to, kar je latentno, tudi uresničilo.”

Na vprašanje novinarjev, če je Frljićeva predstava politično korektna, je direktorica SMG Uršula Cetinski odgovorila, da gre za predstavo, ki je sestavljena iz sovražnega govora, a kljub temu verjetno najbolj politično korektna predstava SMG, saj je ustvarjena tako, da verjame v gledališče kot sredstvo ozaveščanja posameznika in družbe. Igralec Dario Varga pa je predstavil oblikovanje svoje vloge, ki mu je dopuščala in obenem od njega zahtevala, da vanjo “vgradi” tudi velik del sebe. Na okrogli mizi je sarajevski režiser Haris Pašović opozoril na velik pomen Slovenskega mladinskega gledališča v času skupnega jugoslovanskega političnega in kulturnega prostora, obenem pa povedal, da je Frljićeva predstava, ki ga je zelo pretresla,  program letošnjega festivala dvignila na čisto novo raven.

Festival, ki je letos predstavil številne zanimive gledališke predstave in pomembne režiserje našega časa, kot so Robert Wilson, Jan Lauwers, Frank Castorf idr., se bo končal 31. oktobra. Letošnji slogan festivala MESS je: “Večno mlad.”

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal
- Fotografije predstave v Komornem gledališče 55 v Sarajevu


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovensko-mladinsko-gledali%C5%A1%C4%8De-na-50-festivalu-mess-v-sarajevu