Veliko gostovanje Drame SNG Maribor v Srbiji

Avtor: Drama SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na veliko gostovanje v Srbijo. V Beogradu bo v Jugoslovanskem dramskem pozorištu v torek, 26. oktobra, nastopila s predstavo Patricka Marberja Od blizu v režiji Dina Mustafića, v sredo, 27. oktobra, pa z Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik.


Mali princ / foto Arhiv Drame SNG Maribor

V Kragujevcu bo v Knjaževsko-srpskem teatru prav tako v sredo, 27 oktobra, nastopila z avtorskim projektom Diega de Bree Mali princ.

Od blizu je ena najuspešnejših sodobnih dram na temo razmerij, saj se v njej na duhovito-inteligenten način prepletajo tragikomične zgodbe štirih izjemno kompleksnih karakterjev: pisatelja Dana, fotografinje Anne, zdravnika Larryja in striptizete Alice, ki jih upodabljajo Matevž Biber, Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan in Eva Kraš. V na videz banalni zgodbi o ljubezenskih in seksualnih odnosih štirih ljudi se skriva surova analiza naše družbe, ki razkriva načine, kako izkoriščamo druge, obravnava ljubosumje in moško zaverovanost vase, laži, ki jih govorimo sebi in tistim, s katerimi smo najbolj intimni.

Od blizu / foto Damjan Švarc

Malomeščanska svatba navdušuje predvsem z absurdnimi situacijami, z duhovitimi, s cinizmom in ironijo nabitimi dialogi med svati ter s pohištvom, ki se seseda dobesedno pod njihovimi zadnjicami. V njej Brecht z neusmiljeno natančnostjo razcefra malomeščane in jih obsodi lažne morale, sprenevedanja, hinavščine, lažne iskrenosti, hipokrizije, licemerstva, prešuštva, ljubosumja, sovraštva in posesivnosti. Prerez družbe strne v devetih osebah, ki pokrivajo tako različne generacijske plasti kot tudi razpon na družbeni lestvici.

Malomeščanska svatba / foto Damjan Švarc

Igrajo Peter Boštjančič, Irena Varga, Mateja Pucko, Maša Židanik, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Davor Herga in Matija Stipanič.

Režiser Diego de Brea je v svojem avtorskem projektu Mali princ znamenito poetično besedilo ter Exupéryjev roman Veter, pesek in zvezde uporabil kot inspirativno gradivo za gibalno uprizoritev, ki na čutno neposreden in estetski način spregovori o ujetosti posameznika v ječo sveta oziroma minljivosti, čez rob katere se je mogoče povzpeti le z odrešilno kreacijo kot transformacijo enkratne in posamične življenjske usode v trajnejšo stvaritev, vrednoto – lepoto. V predstavi nastopa solistko mariborskega Baleta Tijuana Križman Hudernik.

Gostovanje Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor je omogočila Nova KBM – generalna pokroviteljica Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Jugoslovansko dramsko pozorište

Jugoslovansko dramsko pozorište je bilo ustanovljeno leta 1947 kot reprezentativno gledališče nove Jugoslavije. K sodelovanju pri ustvarjanju gledališča, ki naj bi za Jugoslavijo bilo to, kar je bil MHAT za Rusijo, so bili povabljeni mnogi najpomembnejši igralci iz kulturnih centrov iz Zagreba, Novega Sada, Sarajeva, Splita, Ljubljane in drugih mest. Umetniški vodja je postal režiser Bojan Stupica, ki je zastavil temeljne repertoarne smernice JDP kot gledališča visokega literarnega nivoja. Zaradi koncentracije renomiranih in nadarjenih mladih umetnikov je JDP postal gledališče izjemnega nivoja, ki se je s svojimi rezultati dvignil nad druga gledališča v državi. Od sredine osemdesetih je Jugoslovansko dramsko pozorište zaznamoval Jovan Ćirilov, ki je gledališče vodil štirinajst sezon in ga ustoličil kot reprezentativno gledališče sodobnega scenskega izraza, znanega po celem svetu.

17. oktobra 1997 je Jugoslovansko dramsko pozorište pogorelo. Obnovljena zgradba je svoja vrata odprla 23. maja 2003. Direktor gledališča Branko Cvejić od leta 2002 skrbi, da Jugoslovansko dramsko pozorište nadaljuje svojo umetniško misijo: vrhunska uprizoritvena umetnost v sodelovanju z odprtostjo, hrabrostjo, ekskluzivnostjo v izboru tem in materialov za svoje predstave.

Knjaževsko-srpski teatar v Kragujevcu

Knjaževsko-srpski teatar v Kragujevcu, od leta 1835 v različnih institutivnih oblikah, se je v letih svojega delovanja razvil v najbolj odprto kulturno ustanovo v mestu, katere delovanje se čuti v ožjem in širšem okolju. Na odru tega gledališča se je zvrstila cela plejada odličnih umetnikov, ki so pustili globoko sled v zgodovini gledališke umetnosti v Srbiji. Gledališče v Kragujevcu, ki se je veliko časa imenovalo po ustanovitelju prvega srbskega gledališča Joakimu Vujiću, je zraslo v svojem repertoarnem izrazu in scenskih postavitvah v moderno, sodobno gledališče. Knjaževsko-srpski teatar je dom JoakimInterFesta, mednarodnega gledališkega festivala malih odrov, in JoakimFesta, festivala najboljših gledaliških predstav po tekstih domačih avtorjev.



 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/veliko-gostovanje-drame-sng-maribor-v-srbiji