Prenovljeno Borštnikovo srečanje izpolnilo pričakovanja

Avtor: STA

Gledališki festival Borštnikovo srečanje, ki je letos zaživel v novi preobleki, je izpolnil vsa pričakovanja. Kot je povedala nova umetniška direktorica festivala Alja Predan, so odzivi na novo podobo Borštnikovega srečanja pozitivni, z izvedbo pa je zadovoljna tudi sama. Festival se je končal v nedeljo s podelitvijo nagrad.


Predanova je zelo zadovoljna z odzivi. Občinstvo je prepoznalo bogato programsko shemo, ki ponuja zelo različne programe, kar je Predanova obljubila tudi ob nastopu mandata septembra lani.

Letošnji že 45. vseslovenski gledališki festival je bil po vsebini najbogatejši doslej. V dneh med 15. in 24. oktobrom je ljubiteljem gledališča ponudil 47 predstav iz Slovenije in tujine ter še 35 drugih dogodkov. Skupno je Maribor v desetih festivalskih dneh gostil okoli 500 umetnikov, 100 študentov, 40 tujih gledaliških strokovnjakov, dvorane pa je napolnilo rekordnih 8000 gledalcev.

"To je skoraj tisoč ljudi na dan!" je bila na nedeljski sklepni prireditvi ob zaključku srečanja navdušena Predanova.

Drugače od prejšnjih let je bil festival bolj mednarodno orientiran, saj so poleg 12 tekmovalnih in štirih spremljevalnih predstav, ki so že stalnica, pripravili še tako imenovani showcase slovenskih predstav, namenjen gledališkim strokovnjakom iz tujine, ter sklop petih predstav iz tujine.

Festivalsko dogajanje je bilo letos bolj razpršeno po mestu, uvedli so Borštnikov abonma, pripravili poseben sklop predstav za mlade in k sodelovanju povabili študente, ki so imeli svoj program.

Kar zadeva prihodnji razvoj, Predanova meni, da se mora festival utrditi ter se, če bodo le dopuščale finančne možnosti, obogatiti v smislu večjih programskih, tudi mednarodnih zalogajev.

Ob tem se je Predanova zahvalila podpori Mestne občine Maribor, ministrstva za kulturo in sponzorjev, ki kljub drugačnim napovedim na koncu le niso tako močno zmanjšali svojih prispevkov za festival. "Upam, da smo jih s to edicijo festivala navdušili, da bodo drugo leto še radodarnejši," je dejala nova umetniška direktorica.

Še posebej je izpostavila zasluge vodstva SNG Maribor, tako pri pripravi in izvedbi festivala kot pri ureditvi njegovega pravnega statusa. Čeprav Maribor gosti Borštnikovo srečanje že od leta 1966, je festival šele letos postal pravno-formalno ena od organizacijskih enot SNG Maribor.

Po zaključku letošnjega festivala je bil zadovoljen tudi direktor SNG Maribor Danilo Rošker. "Vidi se nov veter. Vidijo se pravi premiki. Kar smo pred leti sanjali, se je letos zgodilo," je dejal. Pojasnil je, da so si vedno želeli, da bi festival dobil tudi mednarodne razsežnosti in to se je zdaj tudi uresničilo. "Vidi se, da je to prava pot in po njej gremo naprej," je dodal.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prenovljeno-bor%C5%A1tnikovo-sre%C4%8Danje-izpolnilo-pri%C4%8Dakovanja