Andrej Rozman Roza pred slovenskim občinstvom v New Yorku

Avtor: STA

Igralec, dramatik in pisatelj Andrej Rozman Roza je v petek, 22. oktobra v dvorani cerkve Sv. Cirila na Manhattnu v New Yorku gostoval s komično predstavo o slovenskih zemljepisnih, zgodovinskih in družbenih zanimivosti od antičnih časov do sodobnosti.


 

Predstavo so si ogledali newyorški Slovenci, med njimi tudi generalna konzulka Slovenije Melita Gabrič, ki so z aplavzi dosegli, da je bila podaljšana preko predvidenega časa in zastavjenih dveh delov.

Roza je občinstvu predstavil nekatere manj znane značilnosti Slovenije, od varnega, nemega načina petja, ki so ga predniki iznašli v času, ko je bila slovenščina prepovedana, do pesmi o nastanku človeške ribice. Roza je občinstvu predstavil tudi ljubezensko zgodbo, ki je iz stare Grčije do Shakespearovega Londona potovala čez slovenske kraje.

Roza
je interpretiral tudi nekaj svojih otroških pesmi in dramatizirano zgodbo Kako je Oskar postal detektiv. Na koncu je program podaljšal s svojimi aktualiziranimi predelavami pesmi znanih slovenskih pesnikov in pisateljev.

Andrej Rozman Roza
trenutno prebiva v newyorškem stanovanju za slovenske umetnike. Stanovanje si je pred leti v sodelovanju z ministrstvom za kulturo zamislil nekdanji kulturni ataše, pesnik Tomaž Šalamun.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/andrej-rozman-roza-pred-slovenskim-ob%C4%8Dinstvom-v-new-yorku