Izdajalec na sarajevskem MES-u

Avtor: SMG

Slovensko mladinsko gledališče se bo po gostovanju na MOT-u in Borštnikoven srečanju s predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljića 24. oktobra predstavilo na jubilejnem, 50. festivalu MES v Sarajevu.


Preklet naj bo izdajalec svoje domovine / foto Žiga Koritnikk

Ta izjemno pomembni festival letos slavi polstoletnico svojega obstoja. Na programu je 35 predstav na devetih lokacijah z več kot 600 udeleženci iz 14 držav.

Začel se je s predstavo Življenje z idiotom romunskega režiserja Andreyia Zholdaka, zaprla pa ga bo predstava Krappov zadnji trak slovitega Roberta Wilsona. Na festival se vrača tudi njegov lanski lavreat Jan Lauwers, in to s Hišo jelenov, ter Frank Castorf z ansamblom Volksbühne.

Direktor festivala MESS Dino Mustafić je na novinarski konferenci v Sarajevu napovedal: "Festival MESS je radikalen, raziskovalen in pogumen. Radikalen je po svoji formi in temah, ki jih odpira, raziskovalen pa v tem, da je bil vedno odprt za novo, drugačno in različno."

Slovensko mladinsko gledališče je podobno kot MOT, kjer so mu ob letošnjem gostovanju podelili posebno priznanje za njegov prispevek k festivalu, s svojo navzočnostjo zaznamovalo tudi MESS. Do zdaj smo na festivalu odigrali 22 predstav, od katerih so se številne vrnile z znamenitimi lovorjevimi venci, bodisi za predstavo v celoti, bodisi za igralske ali druge posamezne ustvarjalne dosežke. Nazadnje je srebrni lovorjev venec za najboljšo predstavo v mladinski sekciji dobila Rozman-Tauferjeva Pika leta 2008.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izdajalec-na-sarajevskem-mes-u