Mini teater se predstavlja na mednarodnih festivalih

Avtor: Mini teater

Mini teater se v naslednjih dneh s šestimi predstavami predstavlja na treh mednarodnih gledaliških in lutkovnih festivalih v Belgiji in v Bosni in Hercegovini.


Pepelka / foto Miha Fras

Mini teater odhaja s štirimi predstavami na lutkovni festival Unima Belgije v Beveren v Belgijo, in z dvema predstavama na najbolj znani gledališki festival na področju bivše Jugoslavije, na festival sodobnega gledališča MESS Sarajevo in na Festival poklicnih gledališč za otroke v Banja Luko v Bosno in Hercegovino. Na festivalu MESS v Sarajevu pa bo prisoten tudi slovenski režiser Robert Waltl z njegovo režijsko postavitvijo “Malega plamena”, književnice Dubravke Ugrešić.

Unima Belgija organizira med 15. in 19. oktobrom svoj nacionalni praznik lutkarjev in lutkovni festival
Mini teater bo s štirimi lutkovnimi predstavami, Pepelka, Sneguljčica in Ali baba in štirideset razbojnikov  ter virtualno predstavo Palčica med 15. in 19. oktobrom 2010, gostoval na Mednarodnem lutkovnem festivalu Unima Belgije v Beverenu v Belgiji.
Vsakoletni festival, ki po različnih krajih Belgije združuje lutkarje in ljubitelje lutk Belgije, traja letos od 15. do 19.oktobra, na različnih prizoriščih in bo poleg slovenskih lutkarjev gostil tudi lutkarje iz Češke, Belorusije, Bolgarije in Belgije.
Mini teater se bo v Belgiji predstavil s svojo celotno produkcijo, ki je nastala v sklopu evropskega projekta  Puppet Nomad Academy. To je eden najuspešnejših slovenskih projektov, ki ga sofinancira Evropska komisija v okviru »Kultura/ Culture 2007-2013«. Puppet Nomad Academy je izbral gledališča kot npr. Beloruski državni lutkovni teater iz Minska, Divadlo Bouchty a Loutky iz Prage, Dwish theatra ter Figurentheater Vlinders iz Belgije ter Unimo Armenije. Na različnih prizoriščih v mestu Beveren bodo prikazane med drugimi tudi slovenske predstave Mini teatra  Pepelka v režiji Alekseja Leljavskega, Ali Baba in 40 razbojnikov v režiji Irene Jurjeve, Sneguljčica v režiji Mareka Bečke ter Palčica kot prva virtualna lutkovna predstava na svetu v režiji in izvedbi Roberta Waltla, ki bo obe predstavi odigral v flamskem jeziku.


Ali baba in štirideset razbojnikov / foto Miha Fras

Pepelka, Ali baba in štirideset razbojnikov, Sneguljčica, Palčica

Slovenijo bosta s Pepelko na festivalu zastopala igralca Vanja Plut in Jegor Zabelov, beloruski glasbenik in skladatelj, ki bo tokrat zamenjal Saša Tabakovića, ki sicer igra skupaj s Plutovo v predstavi Mini teatra Pepelka. Predstava bo na sporedu 16. oktobra. V Ali babi in štirideset razbojnikov pa se bodo 17.septembra belgijski javnosti predstavili mladi slovenski igralci Vesna Vončina, Aljaž Jovanović, Romeo Grebenšek in Aljaž Tepina. V Sneguljčici bosta tokrat nastopila Aljaž Jovanović in Vesna Vončina.

Pepelka, Sneguljčica in Ali baba so nastali v okviru mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy, ki je sofinanciran s strani programa Kultura 2007-2013, in  ga skupaj z umetniki iz Belorusije, Armenije, Belgije, Češke, Hrvaške in Slovenije vodi Mini teater. Program Kultura je bil vzpostavljen z namenom krepitve razvoja kulturnih dejavnosti med kulturnimi izvajalci iz držav članic Programa in prispeva pri oblikovanju skupnega evropskega kulturnega prostora, osnovanega na skupni kulturni dediščini, ter na ta način spodbuja zavest o evropskem državljanstvu.
Projekti sodelovanja s tretjimi državami so projekti kulturnega sodelovanja, katerih cilj so kulturne izmenjave med državami, ki sodelujejo v Programu, in tretjimi državami, ki so sklenile pridružitvene sporazume ali sporazume o sodelovanju z EU na področju kulture. Projekt bo tudi predstavljen v okviru letošnjega belgijskega lutkovnega festivala, saj je eden izmed partnerjev v projektu tudi gledališče Vlinders iz Belgije. Na festivalu zato pričakujejo tudi obisk najodgvornejših ljudi, ki v Evrospki komisiji skrbijo za področje kulture.


Sneguljčica / foto Miha Fras

Medvedek, ki je zlezel vase se predstavi na Festivalu poklicnih gledališč za otroke v Banja Luki v Bosni in Hercegovini
V nedeljo, 17. oktobra pa se bo v Lutkovnem gledališču RS v Banja Luki Mini teater predstavil z njihovo izjemno uspešno igrano-lutkovno predstavo Medvedek zleze vase v režiji Jake Ivanca z odličnima igralcema Nino Ivanišin in Primožem Pirnatom.
Na letošnjem festivalu v Banja Luki se poleg Mini teatra predstavljajo gledališča iz Srbije, Romunije, Rusije, Slovaške, Francije, Hrvaške, Madžarske in Bosne in Hercegovine. Festival traja med 16. in 20. oktobrom na različnih prizoriščih v Banja Luki. Poleg predstav bo na festivalu tudi več okroglih miz, razstav in diskusij o sodobnem lutkovnem gledališču.


Medvedek zleze vase / foto Miha Fras

Mini teater in Robert Waltl na jubilejnem 50. mednarodnem gledališkem festivalu MESS-u v Sarajevu
Na enem najbolj znanih festivalov sodobnega gledališča v Sarajevu se bo Mini teater predstavil s predstavo Pravljica o carju Saltanu, veliko festivalsko uspešnico, režiserja Aleksandra Anurova, ki je v preteklosti prejela več nagrad na številnih lutkovnih in gledaliških festivalih. V predstavi, ki je nastala v koprodukciji z Dramo SNG Maribor, nastopajo Nataša Matjašec Roškar, Viktor Meglič in Ivica Knez.
Na letošnjem Messu pa bo prikazana tudi režijska postavitev romana hrvaške književnice Dubravke Ugrešič Mali Plamen v režiji Roberta Waltla in izvedbi GKL iz Splita.


Car saltan / foto Urška Bakovec

Jubilejni 50. mednarodni gledališki festival MESS-u v Sarajevu bo letos trajal od 15. do 31. oktobra pod motom “Za vedno mlad”.
V slavnostni sezoni MESS ne bo tekmovalnega značaja ampak bolj svečanega značaja, na programu pa je 35 predstav na 9 lokacijah v 16 dneh, z več kot 600 gosti iz 14 držav. Na festivalu imajo posebno mesto močne regionalne sile, med katerimi se bo med slovenskimi gledališči predstavil Mini teater, med hrvaškimi gledališči pa se bo predstavil  tudi slovenski režiser Robert Waltl in splitsko Gradsko kazalište lutaka z Malim plamenom v njegovi režiji.
Od tujih gostov bo zagotovo največ pozornosti deležno gostovanje Roberta Boba Wilsona s predstavo Posljednji Krappov trak, katero po istoimenskem Beckettovem tekstu legendarni režiser sam tudi izvaja. Na festival se vrača tudi njegov lanski laureat Jan Lauwers ( Isabellina soba, Balada o Ricky in Rooneyju – pop opera) in to s  Hišom jelenov, ki je gostovala tudi na letošnjem Bitefu ter dvakratni dobitnik MESS-ovega  Zlatega lovorjevega venca za režijo Frank Castorf z ansamblom Volksbϋhne. Prihajata pa tudi češka Farma v pećini, ter kontroverzni Zholdak.
Ob vsem tem pa bo letošnji MESS ponudil tudi bogat off program koncertov in filmov ter panel diskusijo „Odpor v umetnosti“, odprla pa ga bo konceptualna razstava Brace Dimitrijevića.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater-se-predstavlja-na-mednarodnih-festivalih