Mariborskemu gledališču ne manjka občinstva

Avtor: STA

Čeprav se gospodarska kriza kaže tudi v kulturi, Slovenskemu narodnemu gledališču (SNG) Maribor ne manjka občinstva.


foto Arhiv STA

Najbolj obiskane so predstave Opere in baleta, kjer so za letos razprodani že skoraj vsi sedeži, v Drami pa ponavadi ostane prazna slaba petina mest, ki jih bodo letos poskušali zapolniti predvsem s študenti in dijaki.

SNG Maribor je v lanskem letu gostil 488 prireditev, od tega 187 dramskih predstav, 48 oper, 57 baletnih predstav, 27 koncertov, trinajst predstav v okviru Borštnikovega srečanja ter 156 drugih prireditev. Skupno je njegov prag lani prestopilo nekaj manj kot 178.000 obiskovalcev, od tega največ v Operi in baletu.

Operne predstave SNG Maribor, nastale v lastni produkciji, si je v letu 2009 ogledalo nekaj več kot 46.000 ljudi, baletne pa okoli 41.000. Na predstave Drame je prišlo nekaj manj kot 34.000 gledalcev. Skupna zasedenost dvoran Opere in baleta se je gibala okoli 98 odstotkov, Drame pa okoli 81 odstotkov, kaže letno poročilo.

Letos se kulturi napoveduje slabši izplen. Zaradi recesije in posledičnih varčevalnih ukrepov države, ki se v kulturi kažejo v zmanjšanju subvencij za kulturne institucije, je iz načrtovanega repertoarja za sezono 2010/2011 izpadla ena premiera, in sicer Jekleni piščanci režiserja Vita Tauferja in dramaturga Tomaža Toporišiča. Namesto tega bodo abonentom ponudili Tauferjevo predstavo Platonov iz ljubljanske SNG Drame.

Namesto petih bodo tako v Drami SNG Maribor letos pripravili štiri premiere. Poleg Antigone Dominika Smoleta, ki so jo premierno izvedli pred dvema tednoma, bodo na ogled še Dvanajsta noč ali Kar hočete Williama Shakespeara v režiji Janusza Kice, Goga, čudovito mesto Slavka Gruma v režiji Sebastijana Horvata ter Don Juan ali Kamniti gost Jean-Baptista Moliera v režiji Borisa Cavazze.

Kot je povedal direktor SNG Maribor Danilo Rošker, so pomanjkanje sredstev premostili z notranjo reorganizacijo in izkoristkom rezerv, zato občinstvo nikakor ne bo prikrajšano. "Veliko vlagamo v postprodukcijo in izmenjave z drugimi gledališči," je pojasnil.

Občinstvo ostaja najzvestejše Operi in baletu, kjer se je prodaja abonmajev letos celo povečala. "Do konca leta so operno-baletne predstave že skoraj razprodane," je dejal Rošker. V Drami je bilo zanimanje ob začetku prodaje abonmajev manjše kot prejšnja leta, a se je septembra, ko so se v mesto vrnili študentje, prodaja ponovno zvišala na raven prejšnjih let. "Študentski abonma se je zelo prijel," je dejal Rošker.

Hkrati so s Prvo gimnazijo vzpostavili pilotski projekt s ciljem, da bi mlade ponovno vrnili v gledališče. V okviru projekta bodo dijaki te gimnazije videli vse predstave Drame in že s tem naj bi se skupno število ljudi v gledaliških dvoranah po besedah Roškerja zvišalo.

Letos je prav tako veliko zanimanja za Borštnikovo srečanje. Prvič so uvedli Borštnikov abonma, ki je že skoraj povsem zaseden, dobro pa se prodajajo tudi vstopnice za posamezne predstave, je še povedal Rošker.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborskemu-gledali%C5%A1%C4%8Du-ne-manjka-ob%C4%8Dinstva