Mednarodni natečaj Words Beyond – Translating Borders 2024

Avtor: TSD

Teatro degli Sterpi v sodelovanju z ustanovami Hangar Teatri, Bottega Errante Edizioni, UniT Graz/Retzhofer Dramapreis, Prešernovo gledališče Kranj, Dramma Italiano z Reke in Centro Universitario Teatrale, objavlja nov natečaj WORDS BEYOND – TRANSLATING BORDERS z namenom širjenja sodobne dramatike in prevajanja.


Foto: Arhiv TSD

Tema letošnjega natečaja so padci. Navdih je 20. stoletje in prostor, ki je bil priča številnim pomembnim dogodkom tega časa, za katere so značilne skrajnosti: dveh svetovnih vojn, hladne vojne, železne zavese, migracij. Iz teh uničenj in ponovnih sestavljanj izhaja naša sedanjost. V širšem smislu so padci vsi tisti trenutki – od velike kolektivne zgodovine do osebnih zgodb –, iz katerih ponovno vstanemo drugačni kot prej. Iščemo zgodbe, ki govorijo o teh padcih, se z njimi soočajo in presežejo.

Žirija bo zmagovalna besedila ocenjevala v štirih kategorijah: besedila v italijanskem, hrvaškem, slovenskem in nemškem jeziku. Zmagovalci bodo prejeli denarno nagrado, odlomki njihovih besedil pa bodo prebrani na podelitvi, ki bo jeseni 2024 v Hangar Teatri v Trstu, na festivalu, posvečenem sodobni dramatiki. Za zmagovalce v hrvaškem, slovenskem in nemškem jeziku bo na voljo tudi brezplačen prevod besedil v italijanščino, besedila vseh kategorij pa bodo objavljena v zbirki založbe Bottega Errante Edizioni.

Več informacij o natečaju lahko najdete v dokumentu in na spletni strani Hangar Teatri.

Prijavite se lahko prek spletnega obrazca ali na spletni strani Hangar Teatri.
Rok za prijavo je 25. februar 2024.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mednarodni-natecaj-words-beyond-translating-borders-2024