Jubilejno 45. Borštnikovo srečanje prinaša številne novosti

Avtor: STA

Najstarejši gledališki festival v Sloveniji Borštnikovo srečanje, ki ga Maribor gosti že od leta 1966, bo letos z novim umetniškim vodstvom in novim pravnim statusom zaživel v novi preobleki. Kljub zmanjšanju sponzorskih sredstev bo prinesel številne novosti in bo za razliko od prejšnjih let bolj razpršen po mestu.


Skupno se bo v dneh od 15. do 24. oktobra zvrstilo 70 različnih dogodkov. "V vsebinskem smislu me zanimata predvsem možnost mednarodnega pozicioniranja slovenskega gledališča in prenovljena vloga festivala kot osrednjega mednarodnega promotorja," je na današnji novinarski konferenci v SNG Maribor povedala umetniška direktorica festivala Alja Predan, ki je položaj zasedla septembra 2009.

Poleg tekmovalnih predstav, ki jih je izbral selektor Gregor Butala, bo na ogled tudi tako imenovani showcase slovenskih predstav, ki jih je izbrala Predanova in so namenjene okrog 40 povabljenim gledališkim strokovnjakom iz tujine. "Smo nesporno gledališka dežela in imamo izjemno kvalitetno gledališče, zato je smotrno, da ga promoviramo navzven," je prepričana Predanova.

Prav tako so pripravili poseben sklop tujih predstav, imenovan Mostovi, v okviru katerega bodo v Mariboru gostovala gledališča iz Budimpešte, Beograda, Zagreba, Wroclava in z Reke. Organizirana bosta mednarodna konferenca na temo interkritike in simpozij o dramaturgiji med realnostjo in vizijo.

V Maribor so povabili študente in profesorje igre, režije in dramaturgije iz Ljubljane, s svojim prispevkom pa bodo sodelovali tudi študentje mariborske filozofske fakultete. Prvi dan festivala bodo odprli razstavo o zgodovini Borštnikovega srečanja, vodili bodo pogovore o predstavah, izdajali vsakodnevni bilten.

Novo podobo festivala so nakazali tudi z novo vizualno podobo in prenovljeno spletno stranjo, vse z namenom, da bi zbudili zanimanje za festival pri najširšem krogu ljudi, je pojasnila urednica Ksenija Repina Kramberger.

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker je izrazil zadovoljstvo, da je končno urejen pravni status festivala, s čimer je Borštnikovo srečanje postalo ena od organizacijskih enot SNG Maribor in posledično dobilo zagotovljeno financiranje s strani države in občine.

Slednji sta letos prispevali po 150.000 evrov, medtem ko so sponzorji prispevali 80.000 evrov, kar je skoraj polovico manj kot prejšnja leta. "Kultura in umetnost nista nikakršna potrošnja, nikakršen potratni grdi raček, ampak sta najčistejša, najdonosnejša in najdaljnosežnejša investicija," je Predanova položila na srce predstavnikom podjetij, ki so kljub recesiji danes slovesno podpisali sponzorske listine.

Vseslovenski gledališki festival je dobil ime po igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku (1858-1919), ki velja za utemeljitelja sodobnega slovenskega gledališča. Od začetnega Tedna slovenske drame se je spremenil v srečanje vseh slovenskih gledališč in se ustalil kot festival tekmovalnega značaja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jubilejno-45-bor%C5%A1tnikovo-sre%C4%8Danje-prina%C5%A1a-%C5%A1tevilne-novosti