Petrenko novi generalni glasbeni direktor Bavarske državne opere

Avtor: STA

Ruski dirigent Kiril Petrenko bo novi generalni glasbeni direktor Bavarske državne opere. Petrenko bo na tej funkciji zamenjal Kenta Nagana, ki bo to renomirano operno hišo zapustil leta 2013. Petrenko bo direktorsko mesto prevzel v sezoni 2013/14.


 

Nagano je svoj umik napovedal že v začetku julija letos, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Res pa je, da je bavarski minister za kulturo Wolfgang Heubisch že poprej signaliziral, da si ne želi podaljšati pogodbe s slovitim ameriškim dirigentom.

V ozadju so bila, kot kaže, nesoglasja med Naganom in opernim ravnateljem Nikolausom Bachlerjem. Nosilca obeh funkcij, generalni glasbeni direktor in operni ravnatelj, v Münchnu tvorita dvojno vodstvo.

Kirila Petrenka
pozna tudi slovensko glasbeno občinstvo. Kot so ob enem od njegovih gostovanj zapisali pri Festivalu Ljubljana, se je Petrenko rodil v Omsku v Zahodni Sibiriji. Glasbeni študij je začel v Feldkirchu in sklenil na Dunaju pri Urošu Lajovicu, dopolnil z asistiranjem in obiskovanjem mojstrskih tečajev ter uspešnim sodelovanjem na tekmovanjih.

Deloval je svetovno znanih opernih hišah, med drugim v Dunajski ljudski operi in kot generalni glasbeni direktor gledališča v Meiningenu, kjer je vodil izredno odmevno izvedbo Wagnerjevega Nibelunškega prstana. Dirigiral je v Dresdnu, Barceloni, Parizu, Londonu, Münchnu, New Yorku in drugod.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/petrenko-novi-generalni-glasbeni-direktor-bavarske-dr%C5%BEavne-opere