Linhartovo srečanje v 49. izdaji od četrtka v Postojni

Avtor: STA

V Postojni se bo v četrtek, 7. oktobra, začelo 49. Linhartovo srečanje, festival gledaliških skupin Slovenije.


foto wikipedia.org

V kulturnem domu se bo do sobote v tekmovalnem delu zvrstilo devet najboljših ljubiteljskih predstav pretekle sezone in dve predstavi v spremljevalnem programu. Ob zaključku festivala bodo v soboto zvečer podelili štiri matičke.

"Pričakujemo dober obisk, saj je festival v petih letih, odkar se je ustalil v Postojni, postal prepoznaven v širšem slovenskem prostoru; obiskovalcev je vsako leto več, tako domačinov kot ljubiteljev gledališča iz cele Slovenije," je na današnji novinarski konferenci povedala koordinatorka postojnske izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) Silva Bajc.

Linhartovo srečanje organizirata postojnska javni sklad za kulturne dejavnosti in občina. Na festival se uvrstijo ljubiteljske skupine z najboljšimi predstavami, ki jih na več nivojih izberejo selektorji JSKD.

Letos je na območnih nivojih sodelovalo 141 predstav, na regijski nivo se jih je uvrstilo 24. Med temi jih je državna selektorica Maja Gal Štromar izbrala osem, deveta pa se je v tekmovalni del uvrstila neposredno, kot zmagovalna predstava festivala mladinskih gledaliških skupin Vizije 2010.

Predstave bo ocenjevala strokovna žirija, v kateri so režiser Zvone Šedlbauer, dramaturginja Petra Tanko in sekretarka svetovne zveze ljubiteljskih gledališč Anne Gilmour iz Londona, ki je festival kot gostja obiskala že leta 2007. Po zaključku, v soboto zvečer, bo žirija podelila štiri matičke, enega za najboljšo predstavo v celoti in tri po svojem izboru.

Ob zaključku bodo podelili tudi priznanja javnega sklada za življenjsko delo zaslužnim gledališkim poustvarjalcem. Linhartovo plaketo za leto 2009 bo prejel Srečko Centrih iz kulturnega društva Ivan Kaučič iz Ljutomera, Linhartovo listino za leto 2009 pa Franc Margon iz Delavsko-kulturnega društva Svoboda iz Senovega.

V spremljevalnem delu festivala bosta v postojnskem kulturnem domu izvedeni še dve predstavi. Z igro Pismo iz Galicije se bo predstavila skupina iz hrvaškega Čakovca, ki je zmagala na podobnem festivalu gledaliških skupin iz Hrvaške, s predstavo "The Rover" (Potepuh) pa skupina največjega britanskega ljubiteljskega gledališča The Questors Theatre.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/linhartovo-sre%C4%8Danje-v-49-izdaji-od-%C4%8Detrtka-v-postojni