Theater Basel po mnenju glasbenih kritikov "operna hiša leta"

Avtor: STA

Theater Basel je drugo leto zapored "operna hiša leta". To je pokazala tradicionalna anketa revije Opernwelt, ki je za ocene vprašala 50 glasbenih kritikov, pretežno z nemškega govornega območja.


 

Zasluge za uspeh ima predvsem modro in odprto delovanje Dietmarja Schwartza, vodje opernega dela baselsekga teatra, piše v almanahu, ki ga izdaja revija.

Med glasbenimi kritiki je za najboljšega dirigenta leta obveljal Ingo Metzmacher. Metzmacher je doslej vodil Deutschen Symphonie-Orchesters v Berlinu, potrdil se je kot velik interpret sodobnih glasbenih del. Posebej dobre kritike je dobil za dirigiranje opere "Al gran sole" Luigija Nona na Salzburškem festivalu 2009 z Dunajskimi filharmoniki, Šostakovičeve opere "Lady Macbeth von Mzensk" v Dunajski državni operi in opere "Der ferne Klang" Franza Schrekerja v Zürichu.

Za najboljšega režiserja so izbrali Stefana Herheima, ki se je, ob odličnem skupinskem delu, s Kavalirjem z rožo v Stuttgartski državni operi že tretjič zavihtel na vrh lestvice kritikov. S Herheimom sta sodelovali scenografka in kostumogafka leta, Rebecca Rings in Gesine Völlm. Med zbori je na vrhu zbor Deutsche Oper Berlin pod vodstvom Williama Spauldinga, zlasti za nastop v Wagnerjevi operi Rienzi.

Za najboljšo izvedbo je med kritiki obveljala Verdijeva opera Macbeth bruseljskega Theatre de la Monnaie. Pri slednji gre za "tri ure veličastnega glasbenega gledališča" Paula Daniela in Krzysztofa Warlikowskega, ki sta se povsem približala Shakespearu.

Za "uprizoritev leta" so kritiška peresa izbrala Medejo Ariberta Reimanna v Dunajski državni operi (Wiener Staatsoper). Za oblikovanje in večplastnost naslovne vloge v tej uprizoritvi si je Marlis Petersen pridobila naslov "pevke leta". Baritonist Christian Gerhaher je najboljši pevec, odločilni so bili njegovi nastopi v Henzejevi operi Princ homburški (Theater an der Wien) in v vlogi Wolframa v Tannhäuserju (Wiener Staatsoper in Bayerische Staatsoper).

Dietmar Schwarz
, ki bo leta 2012 presedlal v Deutsche Oper Berlin, in ravnatelj Georges Delnon, sta vseskozi natančno usklajevala tehnično in pevsko ekipo, modro gradila baselski ansambel in suvereno obvladala vse stilske usmeritve - od baroka do sodobnosti. Tako so pri reviji strnili mnenja vprašanih recenzentov. Doslej so za operno hišo leta dve leti zapored izbrali le tisto v Stuttgartu.

Najboljši orkester je frankfurtski operni in muzejski orkester. Frankfurtska opera se je v anketi uvrstila na drugo mesto, na tretjem je pristal Theater an der Wien, najbolj profiliran v Avstriji.

Najslabše se je odrezala "brezglava" münchenska kulturna politika. Naziv "spotika leta" zadeva tudi boj za oblast med poraženim generalnim glasbenim direktorjem Bavarske državne opere Kentom Naganom in ravnateljem Nikolausom Bachlerjem, kakor tudi spor med Münchenskimi filharmoniki in Christianom Thielemannom. Slabih ocen so bile prav tako deležne nove uprizoritve Don Giovannija, Tosce in "Tragödie des Teufels" Petra Eötvösa v Bavarski državni operi ter Münchner Biennale pod vodstvom Petra Ruzicke.

Album Cecilie Bartoli "Sacrificium" je najboljši glasbeni posnetek leta. Na albumu je Bartolijeva pevsko umetnost kastratov oživila z neverjetnim temperamentom, ugotovitve iz almanaha povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Petkov izid letnega almanaha revije Opernwelt je sovpadel s 50. obletnico izhajanja revije. V njej avstralski režiser Barrie Kosky, ki bo leta 2012 prevzel ravnateljstvo Komische Oper Berlin, piše o enkratni operni sceni v Nemčiji, predvsem v Berlinu, kjer delujejo tri operne hiše. Na svetu ni opernega središča, kjer bi vsako leto prodali 800.000 vstopnic za operne predstave, je ugotovil Avstralec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/theater-basel-po-mnenju-glasbenih-kritikov-operna-hi%C5%A1a-leta