Proti koncu ali začetku?

Avtor: Kulturno društvo B-51

Ob zaključku 17. Mednarodnega festivala uprizoritvenih EX PONTO se zahvaljujemo številni festivalski publiki, vsem podpornikom, partnerjem, koproducentom, sponzorjem, medijem, častnem pokrovitelju festivala, Županu Mestne občine Ljubljana gospodu Zoranu Jankoviću ter vsem ostalim, ki so nam tako ali drugače pomagali pri realizaciji letošnjega ambicioznega in zahtevnega festivalskega programa.


Uspešno izpeljavo vseh načrtovanih petnajstih festivalskih dogodkov na osmih različnih lokacijah v Ljubljani na eni v Kranju je letos spremljalo skoraj 3.000 obiskovalcev, znotraj festivalskega programa je sodelovalo več kot 200 umetnikov in avtorjev iz 12 evropskih držav.

Festival je ohranil tradicionalno pestro generacijsko strukturo festivalske publike (približno tretjino mladih in študentov, več kot tretjino srednje generacije in preostali del starejše generacije obiskovalcev). Obiskanost festivalskih dogodkov presega 90%, kar je eden od najbolj pomembnih pokazateljev uspešnosti festivala.

Dolgoletna praksa ocenjevanja predstav glavnega programa Ex Ponta s strani publike se je tudi letos pokazala kot pomemben del programa in znak spoštovanja mnenj obiskovalcev festivala. Glasovalo je približno 70 odstotkov festivalske publike, njihove ocene predstav pa so oblikovale naslednje rezultate: najvišjo oceno je dobila predstava Mož na kocki v režiji Viktorja Bodója (Madžarska) z izredno visoko oceno 4,69, sledi ji zagrebška predstava v režiji Oliverja Frljića Pomladno prebujenje (4,30), tretje mesto pa si z ocenama (4,25) delita obe mednarodni festivalski koprodukciji Kralj umira v režiji Silviua Purcăretea in Rdeče v režiji Martina Kočovskega.  Nekatere predstave, posebej omenjena mednarodna festivalska koprodukcije Rdeče in romunska plesno-gledališka predstava Fragile, sta v veliki meri razdelili strokovno javnost in publiko. Ob tem pa je pomembno poudariti, da so končne ocene festivalskih predstav iz glavnega programa imele od uvedbe glasovanja leta 2004 letos daleč najvišjo povprečno oceno (4,16), kar zagotovo kaže na visoko kvaliteto izbranih festivalskih predstav.

Posebno dodatno veselje nam so nam kot organizatorjem festivala prinesli zanimivi pogovori po predstavah z avtorji ter izvajalci in velik interes gledalcev za angažirano sodelovanje v pogovorih. Pokazalo se je, da smo v tretjem letu z vztrajnostjo vpeljevanja tovrstne dopolnitve predstavam uspeli vzpostaviti  kreativno in simpatično prakso komunikacije med publiko in izvajalci predstave, oziroma našo publiko vpeljali v dodatno festivalsko doživetje.

Medijski odziv na letošnji EX PONTO presega interes iz prejšnjih let (eden od pokazateljev je npr. to, da nas je v festivalskem obdobju spremljalo 58 različnih domačih medijev), pomemben pokazatelj je tudi interes in obisk tujih medijev, novinarjev kot tudi stalnih gostov iz tujine.

V realizacijo dveh mednarodnih koprodukcij (Kralj umira in Rdeče) so bili poleg nas vključeni še SNG Drama Ljubljana, Primorski poletni festival in mednarodna mreža NETA (Nova evropska teatrska akcija). Letošnja posebna festivalska kategorija so tudi aktualne slovenske premiere, ki smo jih v želji predstavitve trenutne slovenske produkcije vključili v festivalski program. Domače premiere, ki so bile tudi zelo dobro ocenjene s strani domačih kritikov, bodo, kot se je že izkazalo v preteklosti, zagotovo pridobile dodatno promocijsko noto z vključevanjem v letošnji festivalski program Festivala EX PONTO.

Povezava tako mednarodnih kulturnih organizacij in umetnikov kot tudi domačih nevladnih organizacij med sabo in z domačimi institucijami ter reprezentančen in sodoben festivalski mednarodni program na podlagi izhodišče teme ostaja še naprej osnovno vodilo Festivala EX PONTO. Vloga sodobnega gledališča kot ogledala, aktualnega spremljevalca in kritika družbenih dogajanj bo pripeljala Festival EX PONTO iz letošnje izhodiščne teme o vprašanjih tabuja okrog nas in v gledališču tudi do kvalitetnega festivalskega programa v naslednjem letu.

Kljub uspešno končanemu festivalu in okvirni temi odpiranja in odstiranja tabujev ter sedemnajstih letih EX PONTA ostaja z nami: kako in zakaj ima po tolikih letih delovanja in kontinuiranega razvoja Festival EX PONTO letos v primerjavi s prejšnjimi leti nerazumljivo nizko podporo s strani državnega proračuna, podobno tisti iz leta 2004?

Konec ali začetek? Tema, ki je okvirno programsko izhodišče za leto 2011, bo ob 20-letnici delovanja Kulturnega društva B-51 in prihajajočem 18. EX PONTU, verjetno odgovorila tudi na takšna vprašanja, ki se dotikajo smisla, obstoja ali spoštovanja nečesa, kar se je že pokazalo kot reprezentančen ali dragocen za naše in širše okolje.

Še enkrat hvala vsem, ki ste nas gledali, spremljali ali podpirali!

Damir Domitrović Kos (direktor) in ekipa festivala EX PONTO (KD B-51)         

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/proti-koncu-ali-za%C4%8Detku