Pia Zemljič dobitnica Večerove nagrade

Avtor: STA

Gledališka in filmska igralka Pia Zemljič je dobitnica Večerove nagrade za najboljše igralske dosežke v pretekli sezoni v gledališču.


Pia Zemljič, Urok / foto Damjan Švarc

Nagrado, ki jo je časnik Večer letos podelil prvič, so igralki izročili sinoči v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju po premieri predstave Arthurja Millerja Smrt trgovskega potnika, ki jo je zrežiral Janez Pipan.

Igralka je nagrado prejela za vlogo Eve v Bergmanovi Jesenski sonati v režiji Janeza Pipana in za vlogo Louise Strandberg v predstavi Urok Victorie Benedictsson v režiji Sama M. Strelca, piše današnji Večer.

Žirija v sestavi igralka Maja Šugman, gledališki kritik in novinar Zdenko Kodrič ter dramaturginja Alja Predan je v utemeljitvi Zemljičevo označila kot igralko, ki se "prefinjeno odziva na kompleksne in raznovrstne besedilne in čustvene dražljaje ter jih preko občutij, kognitivnih sodb, dejavnih nagibov, nepredvidljivih stanj in usvojenega odrskega vedenja pretvarja v imenitno odrsko govorico".

Kot je še zapisala, je Pia Zemljič v obeh vlogah "pokazala izjemen register igralskih sposobnosti, talent in inteligenco, občutek za pravo mero, pa tudi neverjeten posluh za soigro in soigralca, s čimer ni očarala le žirije, marveč tudi občinstvo,".

Pia Zemljič (1975) je leta 2001 diplomirala iz dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Med letoma 2001 in 2008 je bila članica SNG Maribor, sedaj je članica Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

V eni od glavnih vlog je zaigrala v filmu Varuh meje (2002) Maje Weiss, širša javnost pa jo pozna predvsem po vlogi Bronje v filmu Petelinji zajtrk režiserja Marka Naberšnika, ki je nastal po literarni predlogi Ferija Lainščka. Film si je v slovenskih kinematografih ogledalo skoraj 184.000 gledalcev.

Povezave:

- Pia Zemljič na Geslu
- Pia Zemljič na Repu


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pia-zemljic-dobitnica-vecerove-nagrade