Stalno gledališče Furlanije-Julijske krajine

Avtor: STA

Stalno gledališče Furlanije-Julijske krajine s sedežem v Trstu bo v sezoni 2010/11 gostilo 15 predstav, ki so, kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal generalni direktor gledališča Stefano Curti, zanimive za širše občinstvo, tudi za Slovence. Gre za muzikale, koncerte in plesne predstave, pri katerih jezik ni ovira.


 

Prva predstava za mednarodno občinstvo, ki bo obenem otvoritvena predstava sezone Stalnega gledališča Furlanije-Julijske krajine, bo na sporedu od 6. do 11. oktobra. To bo komedija "Shakespeare - The Man from Stratford" Johnatana Batea, v kateri bo nastopil Simon Callow, znan predvsem po vlogah v filmih Amadeus, Soba z razgledom in Zaljubljeni Shakespeare.

Sredi oktobra bo na sporedu muzikal "Musical Rocks!", neke vrste zlepljenka najbolj znanih duetov z Broadwaya, v produkciji nemške skupine EMS Live. Italijanska premiera plesne predstave "Tanguera - A love story from Buenos Aires" producenta in soatvorja Diega Romaya bo na sporedu v drugi polovici oktobra. Koreografijo podpisuje ena največjih osebnosti iz sveta argentinskega tanga Mora Godoy.

Za konec oktobra napovedujejo nastop ansambla Marta Graham Dance Company, v prvi polovici novembra pa bo na vrsti predstava "Rock The Balet", v kateri koreograf in plesalec Rasta Thomas združuje rock in klasični balet.

V drugi polovici novembra si bo mogoče ogledati muzikal Oklahoma!, ki ga podpisujeta Richard Rodgers in Oscar Hammerstein, avtorja znanega muzikala Moje pesmi, moje sanje. Režijo podpisuje Julian Woolford, v predstavi nastopa ena največjih zvezd londonskih muzicalov Marti Webb.

V začetku decembra bo v gledališču mogoče videti balet-muzikal Labodje jezero. V njem se glasba Čajkovskega združuje s koreografijo enega najvidnejših koreografov sodobnega plesa Matthewa Bournea. Predstava je bila premierno uprizorjena leta 1995 v Londonu.

Sredi decembra bodo gostili pevsko zasedbo iz Južnoafriške republike Soweto Gospel Choir, novo leto pa bodo začeli s cirkuško predstavo "Traces" kanadske skupine The seven fingers, ki združuje akrobatske in plesne veščine ter žongliranje.

Sredi oktobra bo nastopil ameriški ansambel Complexiones, konec marca pa bodo nastopili plesalci ansambla American Ballet Theatre II. Njihov program obsega koreografije znanih mojstrov, kot so Jerome Robbins, George Balanchine in Antony Tudor ter stvaritve novih talentov.

Aprila bo na sporedu še muzikal Chess Tima Ricea, ki je uporabil pesmi Bennyja Anderssona in Björna Ulvaeusa, člana skupine ABBA. Posebnost muzikala je izvajanje glasbe v živo na odru. Konec maja bodo ponudili še muzikal Monthy Pyton's Spamalot, v katerem se prepletata zgodba v stilu komedije Monthy Pyton ter duhovite in ironične glasbene točke. Za konec za junij napovedujejo še muzikal Briljantina v originalni angleški izvedbi. Vse predstave bodo v gledališču Politeama Rossetti v Trstu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/stalno-gledali%C5%A1%C4%8De-furlanije-julijske-krajine