15. mednarodni Festival EXODOS

Avtor: Exodos

Vodilo letošnjega Exodosa je druga(čna) umetnost, tista, ki meji na znanost, družbeno angažiranost in aktivizem, nove tehnologije

15. Exodos

Najstarejši mednarodni festival sodobnih odrskih umetnosti na Slovenskem se ob 15-letnici vrača v majski termin, njegovo vodilo pa je druga(čna) umetnost; tista, ki meji na znanost, družbeno angažiranost in aktivizem, nove tehnologije.

 

Letošnji maj zaznamuje vrsta dogodkov, med katerimi ima Exodos pomembno mesto vsaj iz treh razlogov; ker se vrača v ustaljeni termin, ker praznuje 15. rojstni dan, predvsem pa, ker dokazuje, da se navkljub turbulentnim razmeram da o(b)stati na začrtani poti. In od prvega festivala v organizaciji Panoptikuma leta 1995 do danes sledi Exodos osnovnim načelom – ostati neodvisen, širiti odrski prostor, biti dejavno vpet v sodobne umetniške tokove.

Vodilo letošnjega Exodosa je druga(čna) umetnost, tista, ki meji na znanost, družbeno angažiranost in aktivizem, nove tehnologije. Tako se vpenja tudi v evropsko leto ustvarjalnosti in inovativnosti ter posredno opozarja na mednarodno leto astronomije. Konceptualno gre za sistem 3-3-3: umetniški svet je povabil 3 mednarodne ustvarjalce [BACK TO BACK, CADEN MANSON/BIG ART GROUP, CREW] in 3 domače ustvarjalce [SNJEŽANA PREMUŠ, IGOR ŠTROMAJER, DRAGAN ŽIVADINOV], domači ustvarjalci so povabili 3 goste [ASA DJINNIA, CONA, dddr JURIJ MIHAJLOVIČ BATURIN]. Prostorsko se širi na nova prizorišča znotraj Ljubljane, del dogajanja je tudi v Vitanjah. Pomembna podrobnost je, da so vse predstave brezplačne, vstopnice se dobi mimo vrste, zgolj in samo s spletno rezervacijo.

PODROBNEJŠI OPIS
Temo in Festival odpira v nedeljo, 3. 5., koreografka in plesalka SNJEŽANA PREMUŠ s slovesno premiero predstave DOLLY – MY BODY [Dolly – moje telo], s katero nadaljuje preizpraševanje razmerja med telesom in tehnologijo. Dan kasneje se predstavi avstralska skupina igralcev invalidov BACK TO BACK z iskrivim gledališkim biserom SMALL METAL OBJECTS [majhni kovinski predmeti]. Za oder si jemlje kar Prešernov trg, na katerem gledalci prek naglavnih slušalk poslušajo napeto osebno dramo, ki se odvija nekje v gneči. Od torka do petka sledi EUX [Oni], prizorišču prilagojena predstava belgijske skupine CREW, ki postavlja v prvi plan gledalca/ko. Z videoočali, s sledilno napravo, z miniaturno kamero in s slušalkami mu/ji omogoči doživetje resničnega in navideznega v gledališkem prostoru. Torkov večer je namenjen glasbenemu performansu UN-DRUM (Strategies of Surviving Noise)[NE-BOBNANJE (Strategije, kako preživeti hrup)] dua ASA DJINNIA, katerega improvizirana godba, energična mešanica bobnov in elektronike, združuje estetske in zvočne raziskave v enkraten navdihujoč nastop.

V sredo se festivalsko dogajanje seli na drugo prizorišče – Vitanje, kraj mladostnih let Hermana Potočnika Noordunga. Pozno popoldne ruski kozmonavt dddr. JURIJ MIHAJLOVIČ BATURIN odpira razstavo svojih fotografij SREČANJE Z ZEMLJO. V četrtek in petek so Vitanje prostor, rezerviran za srednješolce, saj je na vrsti informans POSTGRAVITYART::SYNTAPIENS, katerega avtorji DRAGAN ŽIVADINOV::DUNJA ZUPANČIČ::MIHA TURŠIČ. Predavanje na isto temo sledi zadnji večer Festivala v Ljubljani.

Četrtkov in petkov večer pripadata newyorški skupini CADEN MANSON/BIG ART GROUP, katere značilnost sta svojstvena uporaba govorice medijev in mešanica odrskih žanrov. Rezultat so vedno nova, izzivalna dela, ki s svojo nekompromisnostjo, aktualnostjo in izvirnostjo pomembno prispevajo h kulturni raznolikosti in k odrski umetnosti. Vse te značilnost ima tudi SPANJE.

Opozoriti je treba še na dve festivalski intervenciji: medmrežni balet BALLETIKKA INTERNETTIKKA, v katerem avtorja IGOR ŠTROMAJER in BRANE ZORMAN vdirata v različne prostore in izvajata internetne koreografije, temelječe na računalniških jezikih, ter on.dis.play: POSTANI UMETNIK TUDI TI intervencijo v medijski prostor, ki jo v času Festivala izvaja CONA.

 

www.exodos.si

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/15-mednarodni-festival-exodos