Pariška Opera po nepričakovanem odstopu Dudamela išče novega glasbenega direktorja

Avtor: STA

Po nepričakovanem odstopu glasbenega direktorja Gustava Dudamela Pariška Opera išče novega glasbenega direktorja. Kdo bo prevzel mesto venezuelskega dirigenta, še ni znano, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdili v pariški operni hiši.


Foto: Pixabay

Po Dudamelovem odstopu se je v negotovosti znašla tudi usoda nove izvedbe opere Lohengrin Richarda Wagnerja, ki je načrtovana za september.

42-letni Dudamel, ki za dirigentskim pultom velja za čudežnega dečka, je po le slabih dveh letih mandata v Pariški Operi pred dnevi na presenečenje mnogih napovedal odstop. Za svojo odločitev je v sporočilu za javnost navedel zasebne razloge, saj želi več časa preživeti s svojo družino.

V pogovoru za radijsko postajo France Musique je direktor Pariške opere, Nemec Alexander Neef izrazil željo, da bi Dudamel še naprej sodeloval s Pariško Opero kot gostujoči dirigent in se kot tak morda vrnil že v naslednji sezoni. Kot je še povedal, si bo vzel čas za imenovanje Dudamelovega naslednika. V odločitev, kdo ga bo nasledil, bodo vključeni tudi člani opernega orkestra. V vsakem primeru bodo v Parizu dobili novega glasbenega vodjo, saj gre za operno hišo pomembno mesto, je še izpostavil.

Neef je tudi poudaril, da se z glasbenim direktorjem nista razšla v slabih odnosih. S tem se je navezal na odpoved koncertov opernega orkestra na Dunaju in v Londonu v začetku leta. Sindikati in opera se takrat niso uspeli dogovoriti o plačilu glasbenikov na turneji.

Dudamel je položaj glasbenega direktorja Pariške opere s predvidenim šestletnim mandatom nastopil avgusta 2021. Februarja so objavili, da bo Dudamel, ki je od sezone 2009/2010 glasbeni in umetniški direktor Losangeleških filharmonikov, v sezoni 2026/27 postal glasbeni direktor Newyorških filharmonikov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pariska-opera-po-nepricakovanem-odstopu-dudamela-isce-novega-glasbenega-direktorja