V novi sezoni SNG Maribor med drugim Pod svobodnim soncem, Čarobna piščal in Faust

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor so danes predstavili repertoar Drame, Opere in Baleta za sezono 2023/2024. Med drugim bodo uprizorili dramsko koprodukcijo Pod svobodnim soncem v režiji Aleksandra Popovskega, Mozartovo veliko opero Čarobna piščal in balet Faust Edwarda Cluga.


Foto: Nebojša Tejić / STA

"Naše gledališče je prostor, ki resnično pripada nam vsem in v katerem se srečujejo različne generacije občinstev in sobivajo različni pogledi, strpnost, solidarnost, kultura dialoga ter najrazličnejše poetike in estetike s področja glasbe, plesa in dramske umetnosti," je ob predstavitvi repertoarja dejal direktor SNG Maribor Danilo Rošker, ki 1. septembra začenja nov, peti mandat na čelu največje gledališke hiše v Sloveniji.

Njegovi pomočniki ostajajo enaki kot v sedanjem mandatu, to so Aleksandar Popovski kot umetniški direktor Drame, Simon Krečič v Operi in Edward Clug v Baletu. "Ponosen sem, da nam je z umetniškimi direktorji Drame, Opere in Baleta uspelo pripraviti program, ki je aktualen, provokativen, zanimiv, estetsko dovršen, kritičen in obenem občutljiv ter razumevajoč do številnih družbenih problematik," je še povedal Rošker.

Kot so sporočili iz gledališča, bo Drama SNG Maribor pripravila sedem premiernih uprizoritev. "Naloga gledališča je, da na sodoben način pripoveduje in prikazuje zgodbe, saj umetnik s svojo transcendentalnostjo deluje na isti ravni zavesti kot tvorci mitov," je izpostavil umetniški direktor Popovski.

Na repertoarju se bodo po njegovih besedah "zvrstile slikovite zgodbe, ki se nekje med življenjem in fikcijo dotikajo ljubezni, pripadnosti, zaslepljenosti, razočaranj, ljubosumij in prevar v medsebojnih odnosih, božjega oziroma genialnega v človeku, zajemajo s pestre palete najrazličnejših čustvenih stanj, porojenih v ekstremnih situacijah in specifičnih atmosferah med zasebnim in javnim, vojno in mirom, svobodo in podrejenostjo".

Septembra bo premiera črne komedije Pijani Ivana Viripajeva v režiji Attile Vidnyanszkyja ml., sledijo velika mednarodna koprodukcija v okviru evropskega projekta STAGES Monolog za živeče v času izumrtja Mirande Rose Hall v režiji Tina Grabnarja, Prometej izpod peresa Milana Ramšaka Markovića v odrski freski Sebastijana Horvata ter koprodukcija s SNG Nova Gorica in Cankarjevim domom Ljubljana Pod svobodnim soncem Gorana Vojnovića po romanu Frana Saleškega Finžgarja v režiji Aleksandra Popovskega.

Marca 2024 bo uprizorjen Molièrov Tartuffe v režiji Diega de Bree, aprila pa Prizori iz zakonskega življenja Ingmarja Bergmana v postavitvi mlade koroškoslovenske režiserke Mire Stadler in Shafferjev Amadeus v odrski postavitvi Aleksandra Popovskega.

Opera SNG Maribor bo pripravila pet premiernih uprizoritev. V jesenski del operne sezone vstopajo s premierno uprizoritvijo Mozartove velike opere Čarobna piščal, operete Planinska roža Radovana Gobca in fantazijske interaktivne opere Knjiga o džungli, namenjene približevanju operne umetnosti mladim generacijam.

"Operni svet bo v letu 2024 zaznamovala stoletnica smrti Giacoma Puccinija, enega največjih duhov italijanske poznoromantične in veristične opere, zato se želimo legendarnemu skladatelju tudi pri nas pokloniti z njegovima dvema operama - z Lastovko (La rondine) in s Tosco," je drugi del sezone opisal umetniški direktor Opere Krečič.

Ob štirih koncertih Simfoničnega cikla se bodo zvrstili tradicionalni glasbeni dogodki, kot so Božični koncert opernega zbora, Božično-novoletni koncert simfoničnega orkestra z opernimi solisti ter cikel komorne glasbe Carpe artem v produkciji Društva za komorno glasbo Amadeus. Ponovno napovedujejo tudi Operno noč, ki bo 26. maja v Mestnem parku zaključila iztekajočo se gledališko sezono.

Balet SNG Maribor bo novembra predstavil plesno upodobitev Edwarda Cluga Faust po motivih Goethejeve istoimenske filozofske drame v koprodukciji s Cankarjevim domom Ljubljana. "Na veliki mariborski oder se v popolnoma novi preobleki aprila 2024 vrača priljubljeni balet Grk Zorba Mikisa Theodorakisa. Z osveženo koreografsko postavitvijo Lorce Massina si obetamo repertoarno pridobitev za baletne plesalce novih generacij, ki bodo prav gotovo navdušili s svežim elanom plesne virtuoznosti in ekspresivnosti," je povedal umetniški direktor Baleta Clug, ki je na tem položaju že od leta 2003.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novi-sezoni-sng-maribor-med-drugim-pod-svobodnim-soncem-carobna-piscal-in-faust