Uspešen uvod v 58. Festival Borštnikovo srečanje

Avtor: SiGledal

Več kot 2000 mladih ter njihovih mentorjev in strokovnih delavcev v kulturi, vzgoji in izobraževanju se je v preteklih dneh udeležilo programskega sklopa Borštnikovega srečanja Mlado gledališče 2.0. Ta je zaradi obsežnega festivalskega programa letos prvič potekal ločeno od osrednjega dela festivala.


Foto: Arhiv FBS

Obiskovalci so imeli na voljo več kot 70 dogodkov. Ti so zajemali inovativne in kakovostne gledališke prakse ter izbrane spremljevalne vsebine. Letošnji dogodki so se osredotočali na teme kot so duševno zdravje, lažne novice, družba prihodnosti, dom in domotožje (s perspektive migracije), oživljanje preteklosti in kolektivni smisel. Mladi so v okviru programa spoznavali različne poglede na gledališče in aktivno sodelovali v procesih načrtovanja in izvedbe, obenem so spoznavali in razvijali svoje ustvarjalne in osebnostne potenciale, s tem pa oblikovali pozitiven in trajen odnos do gledališča ter umetnosti na splošno. 

V okviru programa so potekala tudi usposabljanja za strokovne delavce v vzgoji, izobraževanju in kulturi. Teh se je udeležilo 34 strokovnih delavcev in učiteljev ter 6 mladih premišljevalcev (otrok in mladih, predstavnikov ciljnega občinstva). Zaključni dogodek z naslovom Cel svet!, ki je bil zastavljen v obliki hitrih zmenkov, je poskrbel za celovito refleksijo in medgeneracijsko izmenjavo izkušenj.

Umetniški direktor festivala, Aleš Novak, je tako povzel uvodne dogodke: "Pozitivni odzivi občinstva in udeležencev usposabljanja nas utrjujejo v prepričanju, da je smiselno investirati v razvoj novih občinstev in v strokovno delo z mladimi v gledališču. Letos smo Mlado gledališče vsebinsko razširili in mu namenili samostojni termin, pri tem smo povezali številne partnerje iz lokalnega okolja, Slovenije in tujine, sklop je mednarodno zasnovan in vsebinsko zaokrožen. Ponosni smo, ker je v nekaj letih od uvedbe tudi v tujini prepoznan kot primer dobre prakse na področju dela z mladimi. Odlična obiskanost in prijetno festivalsko vzdušje, ki sta te dni spremljala festivalsko dogajanje, naj bosta tudi dobra popotnica osrednjemu festivalskemu dogajanju, ki se pričenja v začetku junija.”

V okviru Mladega gledališča 2.0 je nastal tudi spletni priročnik s primeri dobrih praks, ki je dostopen na tej povezavi: spletni priročnik.

Med 22. in 24. majem so si obiskovalci Mladega gledališča 2.0 lahko ogledali različne uprizoritvene prakse in opazovali, kako so se tudi negledališki prostori, kot so na primer počitniška prikolica in šolske učilnice, spreminjali v uprizoritvene platforme. Program je obsegal miniaturo Moetivi karavan: Odprava domov (na Židovskem trgu), učilniški komad Koža Hessenskega deželnega gledališča Marburg, ki ga je spremljala učna ura strpnosti, senzorialno predstavo V iskanju smisla (razstavišče KIBLA PORTAL), avtorski projekt Drava pa še kar teče in provokativno predstavo Dokaži!, ki jo je izvedlo Gledališče GONG iz Romunije. V mariborskem KIBLA PORTALU je še do 2. junija možen ogled gostujoče interaktivne razstave avtorjev Tomáša Jarkovskega in Tereze Vašíčkove Tovarna utopije, ki je nastala po motivih del Karla Čapka

Osrednji del letošnjega 58. Festivala Borštnikovo srečanje bo potekal med 5. in 18. junijem. Ponudil bo vrhunske gledališke predstave tako slovenskih kot tujih producentov ter številne dogodke v spremljevalnem in dodatnem programu. V tekmovalnem programu bo uprizorjenih 12 predstav, ki jih je izbrala selektorica Vilma Štritof. Nagrade bodo podelili 18. junija 2023 na sklepnin slovesnosti festivala. Vstopnice za festival so na voljo tukaj: vstopnice


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uspesen-uvod-v-58-festival-borstnikovo-srecanje