Operna noč v Mariboru znova v Mestnem parku

Avtor: STA

Po dveh letih izvedbe na Glavnem trgu bo mariborska Operna noč tokrat znova na svojem izvornem mestu, to je na promenadi Mestnega parka. Simfonični orkester, Zbor Opere in solisti SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča bodo v petek zvečer na odru na prostem izvedli raznolik glasbeni program z odlomki iz različnih opernih uspešnic.


Foto: Pixabay

Prireditev, ki naznanja novo operno sezono Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor in je za obiskovalce brezplačna, so zadnji dve leti prirejali na Glavnem trgu v središču mesta, saj je bila promenada v Mestnem parku v obnovi.

"Zelo smo veseli, da se vračamo v park. V programu vedno razkrijemo malo napovedi za naslednjo sezono, kar se bo zgodilo tudi letos, a ne v tolikšni meri kot prejšnja leta," je v izjavi za medije povedal umetniški in glasbeni direktor mariborske Opere Krečič.

"Letos so glavna programska linija napolitanske pesmi. To so tiste pesmi, ki jih vsi poznamo, morda ne ravno po naslovu, a ko bomo slišali melodije, bomo vsi vedeli, za kaj gre. Tako je letos program zastavljen morda še bolj za široke množice, za vsakogar, tudi tiste, ki niso največji poznavalci opere, a prepričani smo, da bodo vsi uživali," je dodal.

Eden od ciljev Operne noči, ki jo v Mariboru prirejajo osmo leto in je vedno množično obiskana, je promocija slovenske operne poustvarjalnosti in popularizacija opernega žarna in sorodnih glasbenih zvrsti. Na letošnjem koncertu s pričetkom ob 20.30 so na programu med drugim skladbe Gaetana Donizettija, Radovana Gobca, Antonina Dvoržaka in Gioacchina Rossinija.

Sodelovali bodo solistke in solisti Sabina Cvilak, Rebeka Lokar, Petya Ivanova, Andreja Zakonjšek Krt, Valentina Čuden, Irena Petkova, Martin Sušnik, Tim Ribič in Jaki Jurgec.

"Vsi smo pripravljeni. Edini naš strah in pomislek je vreme, zato vsi pogledujemo v nebo. A kot kaže, so nam zvezde in sonce letos naklonjeni," je še povedal Krečič. Lani so morali dogodek zaradi nevihte predčasno zaključiti.

Operna noč nastaja v sodelovanju Opere SNG Maribor, festivala Ezl ek in Narodnega doma Maribor.

Mitja Špes iz društva Ezl ek je pojasnil, da je organizacija takšnega dogodka na prostem zelo velik organizacijski zalogaj, še posebej ker so v parku omejeni s kulturno- in naravovarstvenimi pogoji. "Letos bo še bolj izrazita podoba butičnega koncerta, saj ne bo odrske strehe, ampak bo scenografija park. Za vse obiskovalce bo to res čarobna izkušnja," je povedal.

Obiskovalce je pozval, da se zadržujejo na utrjenih površinah in ne na travi, za pot na koncert pa naj uporabijo javni prevoz. Pred odrom na promenadi bodo postavili okoli 1700 stolov.

Po dobrem odzivu javnosti na Operno noč v Mariboru so takšne dogodke pred leti začeli prirejati tudi v drugih krajih. Prihodnji teden bo v Gaju nad Mariborom, 20. junija v Murski Soboti in 23. junija na Ptuju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/operna-noc-v-mariboru-znova-v-mestnem-parku