V sklopu projekta prenove ljubljanske Drame poleti začetek arheoloških izkopavanj

Avtor: STA

Sezona 2023/24 bo zadnja, ki jo bo ansambel ljubljanske Drame odigral v historični stavbi Drame, preden bo ta vrata zaprla pred prenovo. Kot je na današnji predstavitvi sezone poudarila ministrica za kulturo Asta Vrečko, je to eden najpomembnejših investicijskih projektov aktualne vlade. Že poleti se bodo začele arheološke raziskave.


Foto: Bor Slana

Po ministričinih besedah projekt prenove SNG Drama Ljubljana teče, kot so si zastavili. Ker gre za enega najpomembnejših investicijskih projektov te vlade, mu namenjajo posebno pozornost. Z vodstvom Drame tedensko sestankujejo, da vse teče gladko. Kot je dodala, s projektom prenove Drame rešujejo tridesetletno problematiko in prostorsko stisko gledališča.

Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar je poudaril, da je 58,5 milijona vreden projekt prenove Drame največja in najzahtevnejša investicija ministrstva za kulturo. Spomnil je, da ima projekt že zelo dolgo brado in dodal, da si prizadevajo, da bi ga izpeljali v obliki, kot je bila sprejeta kot zmagovalna rešitev na arhitekturnem natečaju pred leti.

Projekt je trenutno v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, poleti se bodo začela arheološka izkopavanja v območju gradnje Drame. V začetku prihodnjega leta bo dokončan projekt za izvedbo in spomladi izbran izvajalec za izvedbo projekta. V sredini leta 2024 je predviden začetek gradbenih del, konec projekta je načrtovan do konca leta 2026.

Po besedah ravnateljice Drame Vesne Jurca Tadel se bodo celo sezono zavedali, da je še zadnja, ki jo snujejo in igrajo v historični stavbi pred prenovo. V želji, da bi javnost čim bolj ažurno obveščali s potekom projekta, so se odločili, da bodo na spletni Drame strani nudili ažurne informacije o trenutnem stanju prenove ter jo sproti obveščali, v kateri fazi so posamezni sklopi.

Projekt celovita prenova Drame je bil v okviru rebalansa proračuna za leto 2023 uvrščen med vladne projekte, tako da so zanj v proračunu za leti 2023 in 2024 zagotovljena ustrezna sredstva.

Prva faza celovite prenove SNG Drama Ljubljana se je sicer po dolgih prizadevanjih pričela leta 2019, ko je bila podpisana pogodba za projektiranje in pripravo dokumentacije z birojem Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sklopu-projekta-prenove-ljubljanske-drame-poleti-zacetek-arheoloskih-izkopavanj