Radio and Juliet na Mednarodnem plesnem festivalu v Pécsu

Avtor: STA

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet odpravil na gostovanje na Madžarsko v Pécs – Evropsko prestolnico kulture 2010. Predstava bo jutri, 24. septembra 2010, ob 19. uri v Veliki dvorani Narodnega gledališča v Pécsu, v okviru četrtega mednarodnega plesnega festivala.


foto Damjan Švarc / SNG Maribor

Radio and Juliet je sodoben spoprijem koreografa Edwarda Cluga, umetniškega direktorja Baleta SNG Maribor, s Shakespearovo tragedijo Romeo in Julija. Na glasbo enega najvplivnejših angleških alternativnih rockbendov preteklega stoletja Radiohead, dvakratnih dobitnikov in štirinajstkratnih nominirancev za prestižno nagrado grammy, je Clug ustvaril koreografijo v ostrem, jasnem in visokokinetičnem gibalnem slogu, ki se ob videoprojekcijah abstraktno sklicuje na klasične prizore iz Shakespearove tragedije, vključno z Mercutievo smrtjo, poroko in plesom v maskah. Ob Edwardu Clugu plešejo še Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc in Tijuana Križman. Predstava Radio and Juliet je doslej ob domačem občinstvu navdušila gledalce v Belgiji, Črni gori, Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, Izraelu, Južni Koreji, Kanadi, Kolumbiji, Makedoniji, na Nizozemskem, Portugalskem, v Singapurju, Srbiji in Združenih državah Amerike.

4th Pécs International Dance Festival
, četrti mednarodni plesni festival v Pécsu, ki poteka od 20. do 27. septembra, sledi cilju predstaviti plesne ansamble iz Madžarske in tujine ter spodbuditi dolgoročno aktivno sodelovanje med njimi. Ustanovljen je bil z ambicijo postati pomemben mednarodni plesni dogodek v regiji. V letošnjem programu predstavlja različne plesne žanre iz skoraj vseh evropskih držav. Festival vodi Balázs Vincze, umetniški direktor Baleta iz Pécsa.

Pécs – Evropska prestolnica kulture 2010 – je peto največje mesto na Madžarskem, šteje 160.000 prebivalcev.

Več informacij o festivalu na www.pecsdancefestival.hu

Več informacij o Pécsu – Evropski prestolnici kulture 2010 na www.pecs2010.hu


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/radio-and-juliet-na-mednarodnem-plesnem-festivalu-v-p%C3%A9csu