Znani letošnji nagrajenci Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev

Avtor: STA

Znani so letošnji nagrajenci Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev. Nagrado Ita Rina za življenjsko delo prejmeta Boris Cavazza in Špela Rozin. Bienalno nagrado častni LOK sekcije plesnih ustvarjalcev za življenjsko delo prejme Iztok Kovač.


Foto: Jaka Varmuž

Nagrade društva prejmejo še Ana Lampret, igralca Tina Vrbnjak in Jure Henigman, igralski ansambel filma Orkester in Jurij Zrnec. Nagrade bodo podelili 10. junija ob začetku Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft.

Priznanje kontraplan za delo v Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev prejme Ana Lampret, nagradi veliki plan pa Tina Vrbnjak in Jure Henigman za vlogi v seriji Gospod profesor.

Člani Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev Gregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gaber Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Anja Drnovšek, Tamara Avguštin, Dejan Spasić in Rastko Krošl prejmejo nagrado veliki plan za ansambelsko igro v celovečernem filmu Orkester.

Nagrada glas risanke gre Juriju Zrnecu za vlogo Debelega Miška v kratkem animiranem filmu Timona Ledra Mišja hiša, Konrada v seriji V Goščavi, Meda v serijah Slastne medvedje zgodbe in Slastni medvedji recepti ter za vloge Berta, Psa, Hermana, Sandija in Denisa v risankah Kvartet rogov, so danes sporočili iz Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev.

Špela Rozin je igralka, ki se lahko pohvali z zavidljivo igralsko kariero. Po številu filmov, v katerih je nastopila, se uvršča v sam vrh v slovenskem prostoru. Večino svoje igralske kariere je ustvarila v 60. letih prejšnjega stoletja v tujini, kar njenim dosežkom doda samo še večji lesk.

Rozin je ena izmed redkih slovenskih igralk, ki je v svoji karieri pustila velik pečat tudi v tedanjem širšem jugoslovanskem prostoru in sodelovala z največjimi filmskimi ustvarjalci tistega časa. Svojo igralsko živost, radoživost in radovednost je ohranila vse do danes, zato jo pri svojih projektih še vedno radi angažirajo tako režiserji mlajše kot starejše generacije. Njeno filmsko ustvarjanje je torej še vedno živo, je zapisano v utemeljitvi nagrade Ita Rina za življenjsko delo.

Špela Rozin je leta 2018 prejela nagrado bert Društva slovenskih režiserk in režiserjev za življenjsko delo.

Ko se Boris Cavazza pojavi na filmskem platnu ali na televizijskem zaslonu, se zdi, kot da se iluzija fikcije razblini. Kakor da bi s svojo silovito prezenco zabrisal ločnico med filmom in življenjem. Njegov izjemni smisel za komično in hkrati sposobnost pretanjenega preigravanja kompleksnega spektra čustev ga uvrščata v sam vrh med slovenskimi filmskimi igralci.

V vseh njegovih stvaritvah je moč prepoznati strast in obenem ranljivost, ki se ne boji teže življenja. Prav zato so njegovi junaki enako živi tudi še desetletja po tistem, ko so bili ustvarjeni. In zato tudi ne preseneča, da je Boris Cavazza še danes zvezda stalnica v slovenski filmski produkciji.

Svojo ljubezen do filma je v letih, ko je predaval dramsko igro na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, strastno prenašal na svoje študente, je zapisano v utemeljitvi. Prispevek Borisa Cavazze k slovenskemu in tujemu filmu je tako obsežen in kakovosten, da mu Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev podeljuje igralsko nagrado Ita Rina za življenjsko delo.

Cavazza je leta 1986 prejel Badjurovo nagrado za vrhunske dosežke na filmskem področju, viktorja leta 2012 in leta 2017 berta za življenjsko delo.

Bienalno nagrado častni LOK letos prejme plesalec, koreograf, pedagog in umetniški vodja Iztok Kovač za izjemen opus plesnega ustvarjanja s prepoznavno poetiko in plesnim mojstrstvom na filmskem in avdiovizualnem področju.

Zapisan v plesno zgodovino kot sokol, ki je priletel z vzhoda in ki je z neverjetno hitrostjo vihtel svoja krila, Iztok Kovač prav zares nikoli ni nehal leteti. Ni zgolj vrhunski ustvarjalec, katerega opus se razteza čez več desetletij, temveč dobesedno pogonska sila slovenskega sodobnega plesa, ki mu je z vztrajnostjo in vizijo uspelo utreti pot na evropske odre in obenem spremeniti način razmišljanja o zasebnih institucijah na področju umetnosti.

Kovač je slovenskemu sodobnemu plesu zagotovil zaščitni znak in utrdil njegovo prepoznavnost v svetovnem merilu, je zapisano v utemeljitvi. Kot so med drugim še zapisali v utemeljitvi, prav posebno mesto v Kovačevem opusu zavzemajo plesni filmi, v zadnjem obdobju Kovač intenzivno raziskuje in ustvarja v 360-stopinjskem VR-mediju.

Nagrade Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev bodo podelili 10. junija na otvoritveni slovesnosti Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft. Festival, ki ga bo letos odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar, bo v Kranju teden dni gostil izbor najboljših novih filmov iz vsega sveta in pester strokovni program, ki nastaja tudi v soorganizaciji Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/znani-letosnji-nagrajenci-drustva-slovenskih-avdiovizualnih-igralcev