Matevž Müller in Fabrizio Montecchi nagrajena na mednarodnem festivalu Zlata iskra

Avtor: SiGledal

V preteklem tednu, med 15. in 20. majem, je v srbskem Kragujevcu potekal 25. Mednarodni lutkovni festival Zlata iskra, na katerem so v tekmovalnem programu uprizorili 12 predstav iz osmih držav.


Foto: Jaka Varmuž

Na festivalu, ki ga vsakoletno pripravlja Gledališče za otroke Kragujevac, se je Lutkovno gledališče Ljubljana predstavilo z uprizoritvijo Moj dedek je bil češnjevo drevo avtorice Angele Nanetti, v režiji Fabrizija Montecchija.

Žirija, ki so jo na letonšnjem festivalu sestavljali Dragana Miloševski Popov, ravnateljice Gledališča za otroke in mlade v Skopju, Oriol Fere, direktorja mednarodnega lutkovnega festivala v Lleidi, in Iasmina Negru, organizatorke in igralke v Gledališču za otroke in mlade Merlin iz romunskega Temišvara, je uprizoritev Moj dedek je bil češnjevo drevo dvojno nagradila. 

Fabrizio Montecchi je prejel nagrado za režijo, ob tem pa je žirija zapisala, da »strukturo predstave odlikuje homogeno povezovanje igre senc in igralcev, ki jo Montecchi, mojster senc, podaja na iskren in domiseln način.«

Matevž Müller, član igralskega ansambla LGL, pa je prijel nagrado za igralsko stvaritev v predstavi. »V čustveno strnjenem izrazu, ki se zelo natančno spaja z jezikom predstave, nas igralec Matevž Müller previdno vodi v čustveno zgodbo družine dečka Tonija,« je svoj izbor obrazložila žirija.

Dvojno je bila nagrajena tudi predstava Robotek čilenskega ustvarjalca Davida Zuazole, ki bo ta konec tedna gostovala na Šentjakobskem odru LGL. Žirija je uprizoritvi dodelila nagrado za vizualno podobo ter posebno nagrado za vsestranskost umetnika pri snovanju predstave. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/matevz-muller-in-fabrizio-montecchi-nagrajena-na-mednarodnem-festivalu-zlata-iskra