MGL v Sarajevo s predstavo Trije milijoni minut

Avtor: STA

Mestno gledališče Ljubljana (MGL) te dni gostuje v Sarajevu, kjer se bo predstavilo na regionalnem gledališkem festivalu Ruta. Na festivalu, ki ga bo do 25. maja gostil sarajevski Kamerni teatar 55, bodo uprizorili predstavo Trije milijoni minut v režiji Barbare Hieng Samobor.


Foto: Peter Giodani

Predstava Trije milijoni minut, ki je bila premierno uprizorjena leta 2020, je nastala po filmskem scenariju 7 let Joseja Cabeze. Režiserka Barbara Hieng Samobor je ob premieri dejala, da se gledalec z namenoma zgolj ženskimi liki, ki v eni noči pokažejo razsežnost svojih karakterjev, zlahka poistoveti.

Igra ponuja zgodbo o tem, kako so v manjšem, a izredno uspešnem podjetju leta zatajevali davke, pred gledalci pa se nato razvija razplet tik pred razkritjem tega. Ob tem se pokažejo značaji nastopajočih, se pravi to, kakšni so, ko so prignani v psihološko-eksistencialen kot, saj je za utajo davkov zagroženih sedem let zapora, je ob premieri pojasnila režiserka.

V predstavi igrajo Judita Zidar, Tjaša Železnik, Mojca Funkl, Diana Kolenc in Klara Kuk k. g.

V MGL bodo tretji festival Ruta Grupa Triglav gostili med 2. in 7. februarjem 2024.

Zadnjega so gostili konec januarja letos. Uvedla ga je premierna uprizoritev drame Praznovanje v režiji Janusza Kice. Do 4. februarja se je v okviru festivala zvrstilo osem predstav šestih gledališč iz nekdanje Jugoslavije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mgl-v-sarajevo-s-predstavo-trije-milijoni-minut