Letošnji Tedni ljubiteljske kulture se začenjajo z lutkami

Avtor: STA

Z današnjo otvoritveno slovesnostjo in lutkovno predstavo se začenjajo letošnji Tedni ljubiteljske kulture v Sloveniji. Potekali bodo do 18. junija, posebna pozornost bo namenjena lutkarstvu. Tudi otvoritveni dogodek, ki ga pripravljajo nocoj ob 20. uri v Kulturnem domu Nova Gorica, bo v znamenju avtorske mladinske lutkovne predstave.


Foto: Pixabay

Avtorsko lutkovno predstavo z naslovom Pot okoli sveta pripravljajo štiri mladinske skupine z različnih koncev Slovenije.

Organizator festivala, Javni sklad kulturnih dejavnosti (JSKD), ugotavlja, da si je po epidemiji covid-19 najhitreje opomogla mladinska kultura, saj je število predstav, prijavljenih za festival Vizije, ki je eden od stebrov letošnjih Tednov ljubiteljske kulture, tokrat celo preseglo število prijav iz let pred pandemijo. V izboru je namreč sodelovalo kar 44 gledaliških in lutkovnih predstav iz Slovenije in zamejstva, 44 filmov ter 32 fotografov in fotografinj, za festivalske nagrade - vizionarje - pa se bodo potegovali izbrani ustvarjalci.

Nagrade bodo podelili v nedeljo, 21. maja, ob 17. uri na malem odru SNG Nova Gorica, uro pred tem pa bodo v Rotundi SNG Nova Gorica odprli tudi fotografsko razstavo izbranih vizionarskih fotografij, ki so jo naslovili Drama vsakdana.

V času festivala bo po vsej Sloveniji in v slovenskem čezmejnem kulturnem prostoru potekalo okoli 1000 kulturnih dogodkov različnih umetniških zvrsti. Program Tednov ljubiteljske kulture, ki ga pripravlja Javni sklad kulturnih dejavnosti (JSKD), obsega vse umetniške zvrsti, od letos vodilnih lutk do glasbe, gledališča, plesa, folklore, filma, multimedije do literature, likovne in fotografske dejavnosti, vključuje pa tudi vse starostne ter etnične skupine.

V okviru celotnega festivala bodo pripravili še nekaj drugih dogodkov. Tako bodo na Ptuju 6. junija pripravili državno srečanje lutkovnih skupin, na katerem bo na ogled devet predstav po izboru državne selektorice Nike Bezeljak. Organizator vabi tudi na dve okrogli mizi, na katerih bodo razpravljali o lutkovni pedagogiki, priložnostih za zagon lutkovnih skupin v šolskem okolju, možnostih povezovanja profesionalnih ustvarjalcev z mentorji, ki delujejo v okviru osnovnih šol, in podobno.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnji-tedni-ljubiteljske-kulture-se-zacenjajo-z-lutkami