Tedni ljubiteljske kulture letos posvečeni lutkovni ustvarjalnosti

Avtor: STA

Med 19. majem in 18. junijem bodo v Sloveniji potekali Tedni ljubiteljske kulture. Letošnji bodo posvečeni lutkovni ustvarjalnosti v vzgoji in izobraževanju ter pomenu lutkovne pedagogike. Posebna pozornost bo namenjena tudi skupinam, ki pripravljajo lutkovne predstave za odrasle in sodobnim lutkarskim trendom.


Foto: Pixabay

Ambasadorka letošnjega festivala je lutkovna animatorka, igralka, pripovedovalka, avtorica ter režiserka lutkovnih predstav za otroke in odrasle Katja Povše.

V času festivala bo po vsej Sloveniji in v slovenskem čezmejnem kulturnem prostoru potekalo okoli 1000 kulturnih dogodkov različnih umetniških zvrsti, so razkrili na današnji novinarski konferenci. Program Tednov ljubiteljske kulture, ki ga pripravlja Javni sklad kulturnih dejavnosti (JSKD), obsega vse umetniške zvrsti, od letos vodilnih lutk do glasbe, gledališča, plesa, folklore, filma, multimedije do literature, likovne in fotografske dejavnosti, vključuje pa tudi vse starostne ter etnične skupine.

"Želimo si, da se v okviru prireditve sliši vse ljubiteljske ustvarjalce, ne glede na to, ali ustvarjajo kot posamezniki ali kot skupina. Pomembno je, da sledijo svojim kreativnim potencialom, ki jih uresničujejo v svojem prostem času. Letošnji, pokovidni festival je pokazal, da kulturna društva znova delujejo v polnem zagonu, saj opažamo porast različnih dogodkov na vseh področjih ljubiteljstva," pa je povedal pomočnik direktorja za posebne projekte Tomaž Simetinger.

Tudi otvoritveni dogodek Tednov ljubiteljske kulture, ki ga pripravljajo v petek ob 20. uri v Kulturnem domu Nova Gorica, bo v znamenju avtorske mladinske lutkovne predstave. V njej sodelujejo štiri mladinske lutkovne skupine iz različnih delov Slovenije. V predstavi z naslovom Pot okoli sveta bodo gledalce popeljali čez razburkano morje do žgočega saharskega peska in preko tropskega pragozda do čisto prave betonske džungle.

Na dan otvoritve Tednov ljubiteljske kulture se bo v Novi Gorici začel tudi festival Vizije - festival mladinske kulture. Namen festivala, ki bo potekal do nedelje, je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke in lutkovne predstave ter posameznike na fotografskem in filmskem področju.

Pod okriljem Vizij bo letos potekal tudi festival mladinskega filma FilmFreš, na katerem si bo mogoče ogledati filme vseh oblik in zvrsti. V Rotundi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica pa bo v okviru Fotovizij na ogled razstava z naslovom Fotovizije: Drama.

Po besedah vodje Vizij 2023 Janija Pirnata bodo v tekmovalnem programu Festivala Vizij že drugo leto zapored kar tri mladinske lutkovne predstave, sedem izbranih gledaliških predstav, 20 kratkih filmov in dela 12 mladih fotografov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tedni-ljubiteljske-kulture-letos-posveceni-lutkovni-ustvarjalnosti