Handkejeva drama v Salzburgu

Avtor: STA

Nova drama Petra Handkeja "Immer noch Sturm" (Še vedno vihar) bo krstno uprizorjena na Salzburškem poletnem festivalu avgusta leta 2011, je za povedal vodja dramskega programa festivala Thomas Oberender.


Prvotno je bila premiera predvidena na Dunaju kot produkcija Burgtheatra in Berliner Ensembla. Režiral naj bi jo Claus Peymann.

Oberender je povedal, da je odločitev za krstno predstavo 12. avgusta 2011 v Salzburgu na otoku Perner padla pred kratkim. Režiral bo Dimiter Gotscheff. Koproducent bo Thalia Theater Hamburg. Drama, katere dogajanje bolj spominja na prozo kot na gledališke dialoge, je izšla tudi v knjigi pri založba Suhrkamp.

"Immer noch Sturm" (Še vedno vihar) je mešanica družinske tragedije in zgodovinske drame. V Jaunfeldu na Koroškem se okoli osrednjega lika Jaza (Ich) srečajo mati, stari starši in drugi družinski člani. Gre za zgodovino njegovega ljudstva, Slovencev, in njihovega upora znotraj nacionalsocializma.

"Igra je krona življenjske teme: avtor, ki si domovino lahko zgolj pripiše. Izhajajoč iz tega je igra eminentno politična, tudi v svoji drži do Evrope: gre za ljudstvo, ki se nikoli ni štelo med zgodovinske zmagovalce in ki se je moralo bojevati za lastni jezik in lastno identiteto," je povedal Oberender.

"Obenem je to morebiti Handkejeva najosebnejša igra: njegov Jaz-pripovedovalec se sreča z duhovi svojih prednikov in doživlja družinsko dramo, ki je tudi drama evropske zgodovine. To je velik homerski ep, v katerem Homer vstopa v svet, ki ga je sam ustvaril," je še povedal Oberender.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/handkejeva-drama-v-salzburgu