V SSG Trst premiera predstave Mario in čarodej

Avtor: SiGledal

V veliki dvorani SSG Trst se bo danes odvila premiera predstave Mario in čarodej, ki je nastala po literarni predlogi Thomasa Manna. Režiserka predstave je Ivana Djilas, dramaturginja je Tatjana Doma.


Foto: SSG / Luca Quaia

Novela Mario und der Zauberer. Ein tragisches Reiseerlebinis (Mario in čarodej. Tragično potovalno doživetje) je nastala leta 1929 na družinskih počitnicah na baltski obali. Novela je avtobiografska in navdahnjena z osebnimi izkušnjami Thomasa Manna. Med drugim Mann v noveli govori o širjenju ideologij in strahov med ljudmi, o sodobnemu človeku in o nevarnosti politične retorike. 

Novela je bila prvič na oder postavljena leta 1956 v režiji Luchina Viscontija, po kateri so se zgledovali tudi v SSG Trst. Za koreografijo je poskrbela Maša Kagao Knez, za izvirno glasbo pa Boštjan Gombač. Sodelovali so tudi kostumografinja Jelena Proković, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, scenografinja Sara Slivnik in harmonikarka Ivana Kresevič. V predstavi igrajo člani umetniške ekipe SSG in gostujoči igralci. Čarodej-iluzionist je Nikla Petruška Panizon, v vlogi pisatelja pa Primož Ekart. Direktor hotela je Franko Korošec, natakar Mario pa Primož Forte. V vlogah inšpektorja in gospe Angiolieri nastopata Primož Vrhovec in Lučka Počkaj. Med letoviščarji sta tudi Silvestra in Guiscardo oz. Tina Gunzek in Francesco Borchi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ssg-trst-premiera-predstave-mario-in-carodej