Pogrešana Cherubinijeva opera

Avtor: STA

V mestnem gledališču v Celovcu so v četrtek premierno izvedli 200 let pogrešano opero Koukourgi italijanskega skladatelja Luigija Cherubinija.


Z delom, katerega krstno uprizoritev leta 1793 so preprečili viharji francoske revolucije, so v Celovcu počastili 100-letnico gledališke stavbe in 250-letnico Cherubinijevega rojstva.

Pod režijo svetovne krstne uprizoritve doslej pogrešane Cherubinijeve opere se je podpisal intendant celovškega mestnega gledališča Josef Köpplinger. Občinstvo na razprodani gala predstavi v četrtek je bilo nad predstavo navdušeno. Po koncu je sledil 10-minutni aplavz z glasnim odobravanjem. Danes bo na vrsti uradna premiera, opera pa bo v Celovcu na sporedu do 13. oktobra.

Luigi Cherubini se je rodil 14. septembra 1760 v Firencah in je bil, čeprav danes že precej pozabljen, med najpomembnejšimi skladatelji svojega časa. Med njegovimi občudovalci so bili Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven in Felix Mendelssohn. Komponiral je tako opere kot tudi cerkveno glasbo in krajša dela. Večji del svojega ustvarjalnega obdobja je preživel v Parizu.

V Parizu je med letoma 1792 in 1793 napisal tudi glasbo za opero Koukourgi. V času francoske revolucije je avtor libreta Honore-Marie-Nicolas Duveyrier na vrat nas zapustil Pariz, Cherubini pa je bil prisiljen opustiti delo na operi. Nedokončana partitura je zatem veljala za pogrešano. Šele pred leti so jo odkrili v arhivu v poljskem Krakovu, vendar so med drugim manjkali povezovalni govorjeni deli.

Iz ohranjenega gradiva je bilo vseeno mogoče rekonstruirati zgodbo in dramaturg v celovškem mestnem gledališču Heiko Cullmann je delo dopolnil ter priredil za uprizoritev, za katero so se v Celovcu odločili ob 100-letnici odprtja svojega gledališkega poslopja.

Opera se dogaja na Kitajskem, osrednji lik pa je leni in strahopetni mandarin Koukourgi, pridanič, ki mu gre le za lastni užitek. Njegov antagonist je junaški Amazan. Med njim in Zulmo, hčerko plemiča Fohija, se splete ljubezenska zgodba, vendar njen oče tej zvezi sprva ni naklonjen. Medtem ko Amazana na koncu čaka družbeni vzpon, požrešnega Koukourgija pa degradacija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pogre%C5%A1ana-cherubinijeva-opera