V ljubljanski Operi baletni večer koreografa Zanelle na glasbo Schönberga in Mahlerja

Avtor: STA

V SNG Opera in balet Ljubljana bo nocoj premiera baletnega večera koreografa in umetniškega vodje ljubljanskega baletnega ansambla Renata Zanelle na glasbo Arnolda Schönberga Ozarjena noč in Gustava Mahlerja Pesem o Zemlji. Večer plesa, petja in glasbe pod naslovom Ljubezen bo posvečen tudi naravi.


Foto: Mihael Grmek

Balet na špicah Ozarjena noč v neoklasičnem slogu je tehnično dovršen ples parov, ki libretu in glasbi sledi v prosti interpretaciji. V ospredju je tematika ljubezni, gospodarice naših življenj, njeno spreminjanje in hkrati nesmrtnost, so napovedali v SNG Opera in balet Ljubljana.

V predstavi plešejo baletni solisti Tjaša Kmetec, Nina Noč, Ana Klašnja, Lukas Zuschlag, Kenta Yamamoto, Filip Jurič in drugi baletni plesalci ter gostujoča prvaka sanktpeterburškega Mariinskega baleta Anastasia in Denis Matvienko.

Zanellova Pesem o Zemlji je plesna predstava v neoklasičnem slogu. Mistična interpretacija popotovanja v preteklost opominja k ponovnemu odkrivanju vrednote narave in vseh tistih vrednot, ki so se v današnjem času izgubile. Plesalcem se na odru pridružijo tudi operni solisti, med njimi Nuška Drašček, Branko Robinšak in Luis Chapa. Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana bo dirigiral Kevin Rhodes.

Scenska in kostumska podoba baletnega večera Ljubezen je delo Alexandre Burgstaller, oblikovalec svetlobe je Andrej Hajdinjak, videa pa Darja Štravs Tisu. Koncertni mojster je Igor Grasselli.

Ozarjeno noč je takrat 25-letni Schönberg napisal leta 1899. H komponiranju skladbe za godalni sekstet sta ga navdihnili poezija Richarda Dehmla (1863-1920) in lastna ljubezen. Svetovno premiero je skladba doživela leta 1902. Leta 1917 je Schönberg skladbo priredil. Ozarjena noč je poznoromantično glasbeno delo in ena Schönbergovih najbolj priljubljenih in izvajanih skladb.

Pesem o Zemlji sodi med Mahlerjeva zadnja dela. Napisal jo je leta 1908, v obdobju, ko je preživljal osebno težke čase. Pesem o Zemlji prežema orientalski pridih z različnimi nasprotji.

Premieri Ljubezni bo sledilo sedem ponovitev, zadnja bo na svetovni dan Zemlje, 22. aprila.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-operi-baletni-vecer-koreografa-zanelle-na-glasbo-schonberga-in-mahlerja