V Španskih borcih Gran Bolero koreografa Jesusa Rubia Gama

Avtor: STA

V Španskih borcih bo drevi premiera predstave Gran Bolero, v kateri se bo pod vodstvom španskega koreografa Jesusa Rubia Gama šest plesalcev iz ansambla EN-KNAP Group in šest iz Zagrebškega plesnega ansambla posvetilo plesu in se vrnilo k Ravelovi glasbeni partituri. Predstava bo pozneje zasedla večje odre in gostovala tudi na Ljubljana Festivalu.


Foto: Andrej Lamut

Eden največjih sodobnih plesnih projektov v Sloveniji bo združil 12 plesalcev edinih dveh stalnih plesnih ansamblov v regiji in po dolgem času zasedel večje odre po Sloveniji. Svojo pot bo začel prav danes v Španskih borcih, kjer bo na ogled še v sredo, nato bo v Zagrebu, poleti pa si ga bo mogoče ogledati v letnem gledališču ljubljanskih Križank v sklopu Ljubljana Festivala, so sporočili iz Zavoda EN-KNAP.

"Ko sem se tistega večera, konec junija 2022 odpravil še na zadnjo predstavo festivala Aerowaves, nisem niti v sanjah pričakoval tako silovito ekstatičnega večera, ki bo dvignil na noge amfiteater s 1200 glavo množico... v grški Elefsini. Priča smo bili poeziji gledališča; fenomenalni fizični disciplini 12 plesalcev, repetativnemu spominu, ki je pretakal ideje skozi telesa, a kljub temu sledil hipnotični energiji koreografije, naslanjajoč se na strukturo zavezujoče glasbene predloge. Bili smo priča kolektivnemu delu, v najboljšem pomenu te besede. Kjer se je vzajemnost in ključna odvisnost plesalk in plesalcev drug od drugega, povezala z njihovo iskreno, golo prezenco, oropano vse teatralne navlake," je o navdihu za povabilo koreografu zapisal umetniški vodja Španskih borcev in direktor Zavoda EN-KNAP Iztok Kovač.

In dodal: "Ker sem Jesusa poznal že od prej, sem po predstavi pristopil do njega in mu predlagal, da Gran Bolero priredi za plesalke in plesalce skupine EN-KNAP Group, okrepljene z Zagrebškim plesnim ansamblom. Bil je za."

"V delu združujem matematične strukture s senzorično močjo. Rad gradim formalne arhitekture telesa, ki emociji omogočijo, da izbruhne. Zelo rad raziskujem male variacije in podrobnosti v ponavljanju, preizkušam ritmične možnosti enostavnih dejanj," pa je zapisal koreograf.

Gran Bolero, pod katerega se je Jesus Rubio Gamo kot koreograf podpisal leta 2018, ponuja konceptualni preskok od Bolera Josepha Mauricea Ravela (1928). "Gran Bolero je orkestriranje, instrumentiranje dueta plesnih skupin, ansamblov, odnosov, relacij med skupinama in v skupini, skozi ponavljanje oz. stopnjevanje, da bi natanko v napetosti tistega 'še!', gona, vztrajanja, izčrpavanja, ki se ne izčrpa, vzniknila skupnost, njena vez, njeno tkivo, njena meja, njen presežek. Ni slabo za 'komad', ki je ponavljanje in je ponavljanje 'komada', ki je ponavljanje. In znova in znova. In še vedno in še vedno. Ponavljanje ne ubija, ponavljanje odrešuje," je zapisani na spletni strani Španskih borcev.

Gran Bolero je leta 2020 prejel špansko nagrado za performativne umetnosti MAX za najboljšo plesno produkcijo.

Jesus Rubio Gamo (1982) je neodvisen plesalec in koreograf iz Madrida. Po študiju baleta, sodobnega plesa, gledališča in literature je prejel štipendijo za študij plesa in se preselil v London, kjer je končal magistrski študij koreografije na London Contemporary Dance School. Opravil je tudi magistrski študij performativnih umetnosti v Museo Nacional de Arte Reina Sofía v Madridu. Njegova dela so bila predstavljena na uglednih mednarodnih festivalih. Dve leti zapored (2017 in 2018) je bil v okviru mednarodne mreže Aerowaves izbran za enega od 20 najpomembnejših mladih koreografov v Evropi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-gran-bolero-koreografa-jesusa-rubia-gama