Bunker v Istanbulu

Avtor: Bunker

Te dni v okviru Evropske kulturne prestolnice v Istanbulu potekata srečanji dveh velikih mednarodnih mrež in njihovih partnerjev ter povabljenih ekspertov, v katerih s svojim prispevkom sodeluje tudi zavod Bunker Ljubljana.


 

Prvo srečanje, ki v Istanbulu poteka od 16. do 19. septembra 2010, je srečanje mednarodne mreže Balkan Express. V okviru enoletnega povezovalnega projekta Istanbul Europe Express 2010 ga organizira organizacija CUMA iz Istanbula v sodelovanju z zavodom Bunker Ljubljana, mrežo IETM (Internationaln Network for Contemporary Performing Arts) iz Belgije, organizacijo Relais Culture Europe iz Pariza ter dvema nizozemskima partnerskima organizacijama, Theatre Institute Netherlands ter mednarodnim festivalom Springdance.

Srečanja se udeležuje preko 150 gostov iz evropskih in balkanskih dežel ter Turčije z namenom, da bi stkali trdnejšo mrežo umetniških in tudi drugačnih kulturnih sodelovanj med državami. Sodelujoči na srečanju bodo raziskovali tudi nove, bolj inspirativne modele sodelovanj med javnimi institucijami in nevladnim sektorjem v vseh naštetih državah, ki bi prinašal pozitivne plati sodelovanja v smislu medsebojnega učenja in snovanja skupnih projektov in vizij razvoja umetnosti ter kulture v prihodnosti.

Kot govorec iz Slovenije na srečanju sodeluje tudi pisatelj Miha Mazzini, k pogovorom pa bo prispevala tudi Nevenka Koprivšek, direktorica zavoda Bunker in Katja Praznik, podpredsednica Asociacije, društva nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture.

Več informacij o srečanju

Drugo srečanje, ki v Istanbulu poteka istočasno, je srečanje partnerjev mednarodne mreže DBM – Danse Bassin Méditeranée, ki je posvečena sodobnemu plesu v mediteranski regiji. Tako kot pri mreži Balkan Express, je bil tudi pri mreži DBM Bunker vpleten že v začetni fazi njene iniciacije v letu 1998 in ostaja njen član skozi vsa leta delovanja. Srečanja se bo udeležilo preko 100 članov in partnerjev ter podpornikov mreže, skupaj pa bodo razpravljali o novih modelih sodelovanja in povezovanja med mediteranskimi državami ter o razvoju sodobnega plesa v mediteranski regiji. Srečanja se bo udeležila tudi Mojca Jug iz zavoda Bunker, umetniška vodja programa v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana, ki skozi vsako sezono v svojih prostorih gosti mnogo slovenskih in mednarodnih predstav s področja sodobnega plesa, tudi takšnih, ki prihajajo prav iz mediteranske regije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bunker-v-istanbulu