Koprodukciji LGL in litovskega gledališča Tunel litovska umetniška nagrada

Avtor: STA

Na predvečer mednarodnega dneva gledališča, ki ga obeležujemo danes, je v litovskem narodnem dramskem gledališču v Vilni litovsko ministrstvo za kulturo podelilo umetniške nagrade zlati odrski križ. V kategoriji stvaritev za otroke in mlade je bila nagrajena koprodukcija Lutkovnega gledališča Klajpeda in Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Tunel.


Foto: Mitja Vasič

Zdaj že tradicionalne umetniške nagrade zlati odrski križ, ki predstavljajo najvišje gledališko priznanje v Litvi, so namenjene prepoznavanju najpomembnejših del in izjemnih dosežkov ustvarjalcev na področju profesionalne uprizoritvene produkcije v preteklem letu, so sporočili iz LGL.

Uprizoritev Tunel je nastala pod režijsko taktirko Mihe Goloba. Kot piše na spletni strani LGL, je Tunel "nenavadna predstava, ki išče udobje v temi in svetlobo odmerja kot slastno sladico".

Uprizoritev, ki temelji na animaciji svetlobe in teme, ustvarja t. i. temišče (igrišče za temo), kjer nastajajo asociativne vizualne in zvočne podobe, ki igrivo odpirajo vprašanja strahu in poguma. V gledališču materiala (snovnem gledališču) se dogodek snuje na podlagi uporabe materiala, ki ključno upošteva njegove fizične, kemične, uporabne in simbolne lastnosti.

V uprizoritvi Tunel animatorji oživljajo in določajo oblike teme in svetlobe, odkrivajo njuno gibanje in značaj ter ju peljejo do točke, ko postaneta medij, ne samo čutna zaznava. Mlademu občinstvu ponudijo asociacijsko igrišče, na katerem lahko urijo svoj domišljijski svet in loščijo ustvarjalnost, odraslim pa razmislek o razsežnostih te vseprisotne neotipljive snovi, ki jo je povsem nemogoče zaobjeti v enem zamahu.

Uprizoritev je premiero doživela oktobra lani na Šentjakobskem odru LGL.

Lutkovno gledališče Klajpeda je edino profesionalno lutkovno gledališče v zahodni Litvi. Osrednje poslanstvo gledališča je predstaviti klasično in sodobno lutkovno umetnost otrokom in mladim iz Klajpede in regije. Od leta 1997 bienalno organizirajo ugleden mednarodni lutkovni festival Materia Magica.

Uprizoritev Tunel je nastala v okviru evropskega projekta Mapping. Projekt je bil usmerjen v umetniško raziskavo in oblikovanje senzornega odnosa z mladimi gledalci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koprodukciji-lgl-in-litovskega-gledalisca-tunel-litovska-umetniska-nagrada