Z novo premiero kranjskega gledališča se začenja 53. TSD

Avtor: STA

Na svetovni dan gledališča se bo drevi ob 19. uri v Prešernovem gledališču Kranj začel 53. Teden slovenske drame (TSD). Za uvod v 12-dnevni festival bodo podelili stanovske nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije in premierno uprizorili dramo Milana Ramšaka Markovića Deževen dan v Gurlitschu v režiji Sebastijana Horvata.


Foto: Arhiv PGK

Do 7. aprila si bodo obiskovalci v tekmovalnem in spremljevalnem programu, ki ga je oblikoval selektor Rok Bozovičar, lahko ogledali 11 predstav, ki so po slovenskih dramskih predlogah prejšnjo sezono nastale na odrih različnih slovenskih gledališč, in eno predstavo, ki jo je po slovenskem besedilu ustvarilo zagrebško gledališče.

Kot je izpostavil selektor, so izbrane predstave uprizoritveno izredno raznolike, njihova skupna točka je, da se ob izvedbeni dovršenosti poigravajo z inovativnimi gledališkimi prijemi, s katerimi stimulirajo gledalsko senzibilnost. Spremljevalni program pa festivalu dodaja žanrsko in tematsko razgibanost.

V dodatnem programu festival prinaša še 13 drugih dogodkov, med katerimi so trije koncerti in tudi predstava za mlado občinstvo. Že tradicionalno bo na sporedu dan nominirancev za nagrado Slavka Gruma. Poskrbeli bodo tudi za bralne uprizoritve besedil mladih dramatikov, novost pa bo srečanje za razvoj projekta Dramatike malih evropskih jezikov.

Potekalo bo tudi več drugih strokovnih srečanj. Med njimi bodo okrogla miza o refleksiji sodobne uprizoritvene umetnosti in prisotnosti slovenske dramatike v javnem diskurzu, diskusija o oblikah nasilja v procesih snovanja gledališke umetnosti ter okrogla miza o sodobni beloruski umetnosti.

53. TSD se bodo sklenil 7. aprila s podelitvijo nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, Grün-Filipičevega priznanja za dosežke v dramaturgiji in festivalskih nagrad za najboljšo predstavo ter igralce.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-novo-premiero-kranjskega-gledalisca-se-zacenja-53-tsd