Glas žensk(am): radijske igre ob osmem marcu

Avtor: Kaja Novosel, Program Ars

V tednu, ki ga zaznamuje mednarodni praznik žensk, se Uredništvo igranega programa osredinja na ženske avtorice in njihova radiofonska dela, pa tudi na protagonistke, ki zavzemajo ali vodijo prostor izrekanja in dejanja.


Foto: Pixabay

Teden začenja prvi del trilogije Driada pesnika in dramatika Gregorja Strniše, ki bo zaznamovala tudi prihodnja dva ponedeljkova termina radijske igre na programu Ars.

Drevesna vila Driada, ki živi v hrastu sredi Tivolija in se le občasno prebudi, v interakciji s posamezniki skozi pesniško tkivo in temeljna eksistencialna spoznanja o našem bivanju razkriva globlje miselne in izpovedne vrednote, značilne za ves Strnišev literarni opus. V prvem delu trodelne radijske pesnitve, ki nosi naslov Zajčki, se Driada prebudi leta 1930 – burno dogajanje na ljubljanskem velesejmu se poetično zaključi med zvezdami in tisočimi sonci.

'Daleč je do zvezd, včasih še dalj do človeka'' pa je sklepna misel protagonista torkove radijske igre na Prvem programu. Mož v belem – Ljuba Prenner je dokumentarna radijska igra kustosinje Brigite Rapuc Rajšter in režiserja Tuga Štiglica, v kateri poslušalci lahko sledijo inspirativnemu, a nemalokrat bolečemu življenju moškega, ujetega v žensko telo. Ljuba Prenner je eden izmed pogosto spregledanih obrazov slovenske zgodovine, kar potrjuje tudi dokumentarno gradivo, vtkano v radijsko igro – osupljiva zgodba od otroštva ambiciozne in bistre, a posebne deklice do advokata, pisatelja in politično angažiranega človeka razkriva razgibano življenje in bogato, vendar zaradi drugačnosti pogosto diskreditirano literarno in družbeno zapuščino. Odvetniku in pisatelju iz Koroške, ki se je rodil na Prevaljah kot Amalia Marija Uršula Prenner, so leta 1947 zaradi domnevnih protirevolucionarnih udejstvovanj, kot je bilo opozarjanje na postopkovne nepravilnosti v sodnih postopkih povojne jugoslovanske oblasti, za nekaj tednov celo odvzeli prostost, ga kasneje obsodili na družbeno koristno delo, izključili pa so ga tudi iz Društva slovenskih pisateljev, kamor je bil ponovno sprejet šele leta 1976. Kljub temu se zdi, da je venomer ohranjal neskončno, glede na lastno usodo morda celo utopično upanje v življenje: ''Mene zanima predvsem človek; človek v vsem svojem dejanju in nehanju. Ker verujem v človeka, verujem tudi v življenje.''

Na praznični osmi marec bo v terminu kratke radijske igre na sporedu igra z naslovom Prijatelj otožnih, ki jo je napisala ruska avtorica Elena Gremina, režirala pa jo je Irena Glonar. Kratka radijska igra subtilno razkriva drobec iz življenja ženske, ki si čas polni z nenavadnimi sogovorniki. Kaj ji lahko o srčnih težavah, nepričakovani radosti in vzajemni ljubezni povesta karti pikov fant in srčna sedmica? Nada Gaborovič, avtorica sobotne kratke radijske igre na Prvem, pa je v svoji igri Sitnosti s čustvi raziskovala in prevpraševala trenutek vsakdana žene in moža ter na satiričen način razkrivala njuno ireverzibilno izpraznjenost zakona.

Tudi četrtkova radijska igra v režiji Irene Glonar Metuljev ples bo v znamenju žensk: psihološka drama z eksistencialno problematiko orisuje življenjsko inventuro dvojčic Adele in Ane ter njune sestre Agate kot tri različne filozofije in tri ponesrečene življenjske poti. Besedilo je ustvarila dramska igralka in dramatičarka Draga Potočnjak, ki je tudi prva (ženska) prejemnica Grumove nagrade v zgodovini – laskav naziv za najboljše slovensko dramsko besedilo, ki ga sicer (z izjemo leta 1997) podeljujejo vsako leto od 1979, je za besedilo Za naše mlade dame prejela leta 2007.

Nedeljski termin radijske igre za otroke bo obarvan pravljično: mladi poslušalci bodo lahko prisluhnili zgodbici o revnih starki in starcu ter njuni kuri, za katero se izkaže, da ima prav posebno čudežno moč, saj leže zlata jajca. Čudežna kura avtorja Ervina Fritza bo poslušalce popeljala v magični svet, kjer ne manjka čudežnih bitij in živali.

Organizacija Združenih narodov je mednarodni dan žena razglasila leta 1975: od takrat naprej v približno sto državah po vsem svetu praznujemo socialno in družbeno enakopravnost žensk. A kar slavimo en dan, preostanek leta nemalokrat še vedno ostaja le stilizirana enakovrednost vseh spolov, ki jo nemalokrat dokončno izničijo zastareli vzorci družbene neenakosti. Naj se torej glas žensk razlega in sliši vsak dan, ne le osmega marca.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365.


Spored radijski iger med 1. in 5. marcem 2023:

Ponedeljek, 6. marec
Radijska igra 22.05 (Ars) – Gregor Strniša: Driada (1. del – Zajčki)

Torek, 7. marec
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Brigita Rapuc Rajšter, Tugo Štiglic: Mož v belem – Ljuba Prenner

Sreda, 8. marec
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Elena Gremina: Prijatelj otožnih

Četrtek, 9. marec
Radijska igra 22.05 (Ars) – Draga Potočnjak: Metuljev ples

Sobota, 11. marec
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Nada Gaborovič: Sitnosti s čustvi

Nedelja, 12. marec
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Ervin Fritz: Čudežna kura


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/glas-zensk-am-radijske-igre-ob-osmem-marcu