Za začetek Tedna slovenske drame premiera Deževnega dneva v Gurlitschu

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj tečejo še zadnje priprave na odprtje 53. Tedna slovenske drame, ki se bo začel na svetovni dan gledališča, 27. marca. Festival bo odprla premiera nove uprizoritve Deževen dan v Gurlitschu, ki je nastala v koprodukciji kranjskega in ptujskega gledališča ter v režiji Sebastijana Horvata.


Foto: Arhiv PGK

Kot sta na novinarski konferenci v Kranju povedala režiser Horvat in avtor besedila Milan Ramšak Marković, sta iskala nov, zanimiv in razburljiv dramski jezik. Dramsko besedilo se poigrava s formo, ki je morda bližje televiziji in filmu kot gledališču, in sicer je predstava zastavljena v obliki "road tripa" oziroma potovanja, vsebuje pa tudi ostre reze in preskoke. Tako je bilo treba iznajti način uprizarjanja oziroma drugačen prostorski princip, je pojasnil Horvat.

Predstava spregovori o krizi identitete evropskega srednjega razreda. Poročen par srednjih let, Peter in Ingrid, živi udobno življenje v predmestju Celovca. V njuno zgodbo vstopimo, ko odkrijeta, da je izginila ogrlica, ki ima poleg materialne tudi veliko emocionalno vrednost. Peter se odloči, da bo našel krivca in sledi ga vodijo na tisto stran Celovca, za katero ni niti vedel, da obstaja.

Glavni igralec Aljoša Ternovšek je pojasnil, da je njegov lik zmeden, tako kot je danes zmeden ves svet. "Razdelitve, ki so obstajale do sedaj, so se nekako porušile. Temelji tega, kar smo doslej poznali, so zamajani. Predstava odseva to stanje, to zmedo, v kateri se moramo na novo orientirati, se postaviti in se resetirati," je povedal Ternovšek.

Izziv mu je predstavljal notranji svet njegovega lika in skakanje v času in prostoru. Posebej pa se ga je v predstavi dotaknilo nemo spremljanje lastnega življenja: "To, kako ti življenje spolzi skozi prste in tega ne moreš ustaviti, ker se na simbolni ravni ne želiš odpovedati lastnemu ugodju in to je ugodje liberalne levice, ki je sočutna, je solidarna, je polna besed, dejanja pa so v nasprotju s temi besedami."

V predstavi, ki je koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj, kjer bo premiera 13. maja, igrajo še Vesna Pernarčič, Živa Selan, Borut Veselko, Darja Reichman, Vesna Slapar, Miha Rodman, Blaž Setnikar in Miha Nemec. Scenograf je Igor Vasiljev, kostumografinja Belinda Radulović, avtor glasbe pa Drago Ivanuša.

Uprizoritev bo premiero doživela ob odprtju 53. Tedna slovenske drame v ponedeljek. Do 7. aprila se bo v tekmovalnem in spremljevalnem programu festivala zvrstilo 12 predstav, v dodatnem programu pa 13 dogodkov, med njimi tudi trije koncerti in predstava, namenjena mlademu občinstvu.

Kot je povedal direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak, je nabor predstav več kot odličen. "To se vidi že po dejstvu, da je pet predstav razprodanih. Tako se nam je tudi kranjska publika pridružila v tej vznemirjenosti pričakovanja festivala," je povedal direktor, ki je pred kratkim dobil novega pomočnika za poslovanje in za Teden slovenske drame. Novo delovno mesto v kranjskem gledališče je prevzel selektor letošnjega festivala Rok Bozovičar.

Novaka veseli, da bodo letos vse festivalske predstave izvedene v Kranju, kjer se festival širi na nove lokacije. "Znova odkrivamo še neke nove kotičke, kamor se lahko zarijemo; v enem primeru celo dobesedno, ker se bo ena od predstav izvajala v rovih pod starim mestnim jedrom," je povedal Novak. Med prizorišči pa je poleg gledališča in Stolpa Škrlovec omenil še Kovačnico, knjižnico, Layerjevo hišo in novi prostor, ki ga je gledališče pridobilo po selitvi kranjske izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/za-zacetek-tedna-slovenske-drame-premiera-dezevnega-dneva-v-gurlitschu