Izbrani nominiranci za nagrado skupine OHO 2023

Avtor: STA

Letošnji nominiranci za nagrado skupine OHO, osrednjo nacionalno nagrado za mlade vizualne umetnike, so Maja Bojanić, Ana Likar, Nik Erik Neubauer in Pita Projekt (Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič), so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ustanovitelja nagrade. Na javni razpis je prispelo 19 prijav. Dobitnik nagrade bo znan v drugi polovici maja.


Foto: Pixabay

Maja Bojanić (1997) je vizualna umetnica, ki v svoji umetniški praksi raziskuje odnos med dokumentom in posledicami njegovega delovanja na realnost, zlasti v kontekstu (spregledanih) politik javne in zasebne dediščine. Deluje intermedijsko, pri čemer se pogosto ukvarja s specifičnostjo danih, izbranih situacij. Leta 2020 je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, s podiplomskim študijem pa nadaljuje na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju na oddelku za transdisciplinarno umetnost. Med letoma 2019 in 2020 se je v okviru izmenjave Erasmus+ izobraževala na Nizozemskem. Od leta 2020 prebiva v virtualnem prostoru Nowehere.gallery.

Ana Likar (1996) je intermedijska umetnica, ki pri svojem ustvarjanju izhaja iz vprašanj o pogojih produkcije pripovedi in podob ter skuša obravnavati tisto, kar ostaja skrito. Spodjedene ideje napredka, ruševine sodobnosti, ideološke zanke v poljudnoznanstvenih diskurzih ter potovanja v času in prostoru (vesolju) so teme, ki v njenih delih pogosto najdejo obliko v plastenju, (ne)prozornostih in ponovitvah. Po začetku študija sociologije in filozofije na ljubljanski Filozofski fakulteti je končala študij na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju (Inštitut za likovno umetnosti, oddelek site-specific umetnosti), v času študija je bila na izmenjavi v Atenah (2018-2019) ter na poletni šoli na Kosovu (2019).

Nik Erik Neubauer (1994) je vizualni umetnik in fotograf. Fokus njegovega dela je predvsem ulična in dokumentarna fotografija z izrazitim avtorskim pristopom. Iz fotografije je magistriral leta 2021 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO UL). Istega leta je bil nominiran za nagrado Leica Oskar Barnack Newcomer Award, revija GUP pa ga je uvrstila med najbolj obetavne evropske fotografe. Istega leta mu je Društvo novinarjev Slovenije podelilo nagrado Čuvaj/Watchdog za njegov večletni projekt dokumentiranja protivladnih protestov v Sloveniji. Leta 2022 je postal eden od zmagovalcev Belfast Photo Festivala v sekciji fotoknjig.

Umetnici Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič od decembra 2019 soustvarjata platformo Pita Projekt. Platforma je namenjena razstavljanju in raziskovanju lastne prakse preko katere prevzemata in raziskujeta različne vloge znotraj umetnostnega sistema. Zanimajo ju podporni mehanizmi, strukture in sistemi, ki so potrebni za izvedbo razstave. Za projekt sta v študijskem letu 2019/20 prejeli nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Nina Goropečnik (1993) deluje v polju vizualne in performativne umetnosti, kjer jo zanima procesualnost in preizprašuje odnose med vidnostjo in gledalcem. Leta 2022 je zaključila magistrski študij na Oddelku za kiparstvo ALUO UL. Istega leta je bila na praksi pri WHW Zagreb, še prej (2018/19) pa v okviru programa Erasmus+ na Iceland University of the Arts.

Rea Vogrinčič (1994) deluje na področju vizualne in intermedijske umetnosti kot umetnica, kuratorka in producentka. Leta 2018 je diplomirala na Oddelku za slikarstvo ALUO UL, zdaj pa na isti akademiji zaključuje podiplomski študij kiparstva. Bila je udeleženka 17. generacije Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje - Svet umetnosti na SCCA-Ljubljana.

Nominirance za nagrado skupine OHO je izbrala strokovna žirija v sestavi umetniška vodja ljubljanske Cukrarne Alenka Gregorič, kustos in muzejski svetnik v Koroški galeriji likovnih umetnosti iz Slovenj Gradec Marko Košan ter vizualna umetnica in kustosinja celjskega Centra sodobnih umetnosti Maja Hodošček.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je nagrado skupine OHO ustanovil leta 2005. Nagrada je članica mednarodne mreže Young Visual Artist Award, ki združuje nevladne organizacije centralne in vzhodne Evrope. Rezidenco v New Yorku pripravljajo v sodelovanju z ameriškimi partnerji Trust for Mutual Understanding New York in Residency Unlimited, New York, ki organizira in koordinira bivanje in ustvarjanje umetnikov v ZDA. Po dvomesečni umetniški rezidenci v New Yorku sledi samostojna predstavitev dobitnika nagrade v Galeriji P74 v Ljubljani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izbrani-nominiranci-za-nagrado-skupine-oho-2023