Ljubljano bodo zavzeli 15. Bobri pod geslom Drugi in jaz

Avtor: STA

V prestolnici se bo 25. marca začel 15. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri za otroke in mlade, ki bo do 15. aprila na 50 prizoriščih ponudil 140 dogodkov v izvedbi 60 producentov. Po besedah Tiborja Miheliča Syeda, direktorja Slovenskega mladinskega gledališča, ki je izvršni producent festivala, želijo letos otroke zvabiti ven.


Festival se bo tradicionalno začel v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) s Podvodnim koncertom, koncertno različico plesno-gledališke predstave Povodni mož Ambrož v produkciji Plesnega teatra Ljubljana. Sklenil pa se bo na prav tako tradicionalnem prizorišču - v Kinu Šiška, letos s koncertno predstavo Godalkanje v produkciji Društva za eno glasbo, je na redni novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića povedal direktor SMG, ki s prirediteljico festivala, Mestno občino Ljubljana in v koprodukciji s Kinodvorom pripravlja Bobre.

Kot je poudaril Mihelič Syed, bo letos veliko aktivnosti potekalo na zunanjih prizoriščih, saj si želijo mlade zvabiti ven, stran od različnih zaslonov.

Med prireditvami je izpostavil dogodek Ples in glasba v mestu - plesno in glasbeno intervencijo v centru Ljubljane, ki jo bodo izvedli s Plesnim studiem Intakt in glasbeno skupino Pantaloons, poslikavo zidu pred zdravstvenim domom Bežigrad, ki bo potekala v sodelovanju s Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, z otroki iz vrtca Mladi rod in Urbanističnim studiem Prostorož, ter več dogodkov, ki jih bodo pripravili mednarodni gostje.

Ob tem je opozoril na nešteto klasičnih prireditev, kot so predstave, po različnih dvoranah, pri čemer je opozoril na pomanjkanje velikih produkcij za otroke. Ob tej priložnosti je pozval nevladne organizacije k angažmaju na tem področju. Letos bodo Bobre gostili tudi v Domžalah.

Program festivala se bo letos vil okoli teme Drugi in jaz. Dogodki - gledališke, filmske, plesne, pripovedovalske, glasbene prireditve, radijske igre, delavnice, vodstva ter druge dejavnosti - bodo na različne načine spregovorili in spodbudili premislek o tovarištvu, sodelovanju, pravičnosti, odgovornosti, povezovanju, tudi medgeneracijskem, pa tudi o skrbi za druge ter za skupnost in prostor, v katerem živimo, so zapisali organizatorji festivala. Pester filmski program si bo mogoče ogledati v Kinodvoru in Slovenski kinoteki. V muzejih, galerijah in drugih kulturnih kotičkih po Ljubljani bodo potekale številne delavnice in vodstva, so dodali.

Novost letošnjega programa bo predvajanje in skupno poslušanje radijskih iger. Te so del Festivala radijske igre za dojenčke in malčke, ki bo sicer potekal med 26. in 28. marcem in nastaja v okviru mednarodnega projekta B-AIR ob 60-letnici 3. programa Radia Slovenija - programa Ars. Program zadnjega festivalskega dne, 28. marca, v Stari mestni elektrarni, bo hkrati tudi del Bobrov.

Brezplačne vstopnice za Bobre bo mogoče prevzeti v soboto od 11. do 14. ure v Klubu SMG.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljano-bodo-zavzeli-15-bobri-pod-geslom-drugi-in-jaz