Projekt Fizične manifestacije praznuje 10 let

Avtor: SiGledal

S publikacijo, fotografsko razstavo in plesno-dokumentarnim filmom, ki nosijo enotni naslov Retrospektiva Fizične manifestacije 2012–22, se bodo ustvarjalci projekta poklonili številnim sodelavcem, ki so bili del različnih procesov v okviru projekta in s tem naredili pregled delovanja.


Foto: Arhiv projekta Fizične manifestacije

Projekt ustvarjajo njegova vodja in idejna avtorica projekta Snježana Premuš ter njeni sodelavci Sonia Pust, Hana Vodeb in Marcandrea. V okviru vsebinskega in kronološkega pregleda umetniško dokumentarnega materiala med leti 2012 in 2022 so nastala raznolika dela, ki zdaj v različnih formatih predstavitev (fotografije, avdio zapisi, video, vizualni zapisi, teksti, skice, mnenja in refleksije) predstavljajo osrednji element tega plesno raziskovalnega projekta.

Fotografska razstava Retrospektive Fizične manifestacije 2012–22 poteka med 10. 3. in 10. 4. 2023 v Galeriji na prostem, ki stoji na Krakovskem nasipu. Razstava bo združila »poetične podobe, ujete skozi objektiv kamere, z besedo med kronološko razporejenimi procesi in uprizoritvami med leti 2012–2022«. 

Zaključek razstave bo 6. 4. ob 20. uri v Slovenski kinoteki, kjer bo na ogled projekcija plesno-dokumentarnega filma TELO – KOT POGOJ IN POSLEDICA ter predstavitev publikacije FIZIČNE MANIFESTACIJE 2012–22 /PROCES – LJUDJE – UMETNIŠKO DELO. Programu bo sledilo druženje.

O plesno-dokumentarnem filmu so avtorji projekta zapisali: »Plesno-dokumentarni film TELO – KOT POGOJ IN POSLEDICA soavtoric Hane Vodeb in Snježane Premuš združi poetično-dokumentarne podobe ujete v različnih delih procesa, plesnih projektov, pogovorih in jih oblikuje v intrigantne vizualne prostore doživljanja, razmišljanja, kontemplacije v večnem dialogu med akterjem in obiskovalcem, izvajalcem, opazovalcem, bralcem, izvajalcem, gledalcem«.

 O publikaciji FIZIČNE MANIFESTACIJE 2012–22 / PROCES – LJUDJE – UMETNIŠKO DELO pa so zapisali takole: »Publikacija razstira podrobnejši vpogled v razmišljanje avtorice ter njenih tesnih sodelavcev v večletnem razvoju projekta. Intimno, neoprijemljivo, efemerno se steka v širše družbeno-politično razmišljanje v obliki tekstov ter esejev uveljavljenih piscev in strokovnjakov, ki so spremljali večletni proces in delili svoj vpogled v procesualne postopke in kontekstualizacijo delovanja umetnice in njenih sodelavcev«.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/projekt-fizicne-manifestacije-praznuje-10-let